Κόσμος Τετάρτη 17/03/2021, 10:14
ΚΟΣΜΟΣ

Απόφαση- σταθμός για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ιαπωνία

Απόφαση- σταθμός για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ιαπωνία

Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τα νομικά προνόμια του γάμου απεφάνθη ιαπωνικό δικαστήριο, σε μία απόφαση- σταθμό για την Ιαπωνία, αλλά και συνολικά για την Ασία, όπου τα ομόφυλα ζευγάρια αντιμετωπίζουν σοβαρότατες διακρίσεις. 

Ομόφυλα ζευγάρια είχαν προσφύγει στο δικαστήριο του Σαπόρο ζητώντας άδεια γάμου. Το δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να τους χορηγήσει την άδεια παραβιάζει το ιαπωνικό Σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την ισότιμη μεταχείριση όλων. Ωστόσο αποφάσισε ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση. 

Ανάλογες δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιφερειακά δικαστήρια της Ιαπωνίας, ενώ η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σύντομα οριστική απάντηση στο ζήτημα. 

Στην απόφασή του το δικαστήριο αναφέρει ότι ενώ η Βουλή έχει «ευρύτατα περιθώρια» να νομοθετήσει για τον γάμο, «έχει υπερβεί τα όρια των διακρίσεων» μέσω της δυσμενούς μεταχείρισης των ομόφυλων ζευγαριών. Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, όπως εξηγεί, στηρίζεται σε παρωχημένες, απορριπτέες ιδέες όπως αυτές που θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία ασθένεια. 

Το δικαστήριο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βουλή να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό σύστημα γάμου ή ένωσης των ομόφυλων ζευγαριών, εφόσον αυτό προσφέρει την ίδια νομική προστασία με τον γάμο των ετερόφυλων ζευγαριών.

Στην Ασία η πρώτη χώρα που επέτρεψε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήταν η Ταϊβάν το 2019.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News