Κόσμος Δευτέρα 15/03/2021, 07:51
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σε πτώση οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Γερμανία: Σε πτώση οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Άσχημα ήταν τα αποτελέσματα για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ σε δύο σημαντικές περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες θεωρούνται «βαρόμετρο» των όσων θα συμβούν στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Το CDU κέρδισε περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Τα δύο κρατίδια αποτελούσαν άλλοτε «προπύργιο» των συντηρητικών. 

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι Πράσινοι αναμένεται να διατηρήσουν την εξουσία με περίπου 33% και το CDU να λάβει ποσοστό 24%, μειωμένο σε σχέση με τις εκλογές του 2016. 

Στη γειτονική Ρηνανία-Παλατινάτο, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να διατηρήσουν την εξουσία με το 36% των ψήφων,  με το CDU, που ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, να παίρνει μόνο 28%. 

Τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για συμμαχίες ανάμεσα στους Πράσινους, το SPD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, ενώ ενισχύουν τις προοπτικές ενός παρόμοιου συνασπισμού σε εθνικό επίπεδο, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, Όλαφ Σολτς, είπε πως αυτό δείχνει ότι μία κυβέρνηση χωρίς το CDU ή το αδελφό κόμμα CSU είναι πιθανή. 

Η πτώση του CDU έρχεται σε μία περίοδο όπου υπάρχει οργή στη Γερμανία για τους αργούς ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και για ένα σκάνδαλο στην προμήθεια μασκών. Αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές έχουν παραιτηθεί εν μέσω κατηγοριών ότι έλαβαν τεράστιες προμήθειες ως διαμεσολαβητές σε συμφωνίες για την αγορά προστατευτικών μασκών από την κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ πρόκειται να αποχωρήσει από την καγκελαρία το Σεπτέμβριο, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του CDU έχει πέσει από το 40% που ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Γερμανία κέρδιζε τα εύσημα για την αρχική της απάντηση στην πανδημία, περίπου στο 33% αυτό το μήνα. 

Τον Ιανουάριο, το κόμμα εξέλεγε τον κεντρώο Άρμιν Λάσετ στην ηγεσία του, όμως δεν είναι βέβαιο ότι αυτός θα είναι ο υποψήφιος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντίπαλός του είναι ο Μάρκους Σέντερ, επικεφαλής του CSU.

Η ίδια η Μέρκελ παραμένει δημοφιλής, όμως έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της, τα αποτελέσματα αυτά δεν θεωρούνται ευνοϊκά για το κόμμα της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News