Κόσμος Τρίτη 6/10/2020, 19:27
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ανοίξουν την Αμμόχωστο

Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ανοίξουν την Αμμόχωστο

Τμήμα της παραλίας της Αμμοχώστου προτίθενται να ανοίξουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως ανακοίνωσε ο «πρωθυπουργός» του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ,, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία, μόλις πέντε ημέρες πριν τις νέες εκλογές στα Κατεχόμενα.

«Το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα του Βαρωσίου και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα» υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι θα «ανοίξει» η παραλιακή ζώνη και η Οδός Δημοκρατίας. Το «άνοιγμα» προς το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, όπως έσπευσε να γνωστοποιήσει.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «στηρίζει απολύτως την απόφαση των Τουρκοκυπρίων», ενώ πρόσθεσε τα εξής: «Γνωρίζω τη σημασία του ανοίγματος του Βαρωσιού για τους Τουρκοκυπρίους. Γνωρίζουμε ότι θα ενοχληθούν κάποια κέντρα. Ωστόσο μέχρι σήμερα πάντα οι Τουρκοκύπριοι ήταν αυτοί που έκαναν υπομονή. Δυστυχώς δεν υπήρξε αντίκρισμα γι’ αυτήν την υπομονή. Πλέον είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συνολική λύση. Καιρός για να οικοδομηθεί ένας νέος οδικός χάρτης πάνω στις νέες πραγματικότητες. Το Βαρώσι ανήκει στους Τουρκοκύπριους».

Υπενθυμίζεται ότι η Αμμόχωστος αποτελεί περίκλειστη πόλη, η οποία είναι «εκκενωμένη» από το 1974 και την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ, η πόλη μπορεί να κατοικηθεί εκ νέου μόνο από τους νόμιμους δικαιούχους, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, παρέμεινε μέχρι στιγμής κλειστή.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή Κύπρου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News