Κόσμος Πέμπτη 11/03/2021, 16:06
ASTRAZENECA

AstraZeneca: Αρκετές χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς

AstraZeneca: Αρκετές χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς

Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναστέλλουν -μερικώς ή εντελώς- τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, σε μία προληπτική κίνηση, κατόπιν περιστατικών θρόμβωσης. Μέχρι στιγμής, σχετική απόφαση έχουν λάβει οι εξής χωρες: Δανία, Νορβηγία, Ιταλία, Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Λετονία.  

Νορβηγία και Δανία 

Μετά τη Δανία, και η Νορβηγία ανέστειλε τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού. «Πρόκειται για προληπτική απόφαση», είπε ο Γκέιρ Μπουκχόλμ, διευθυντής Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Νωρίτερα, η Δανία ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τις επόμενες 14 ημέρες, μετά από αναφορές για «σοβαρά περιστατικά θρόμβωσης εμβολιασμένων πολιτών».

Οι ιατρικές υπηρεσίες της χώρας ξεκίνησαν άμεσα έρευνα για τα επίμαχα περιστατικά, τα οποία εικάζεται ότι σχετίζονται με συγκεκριμένη παρτίδα των εμβολίων της βρετανικής εταιρείας.

Αντίστοιχη έρευνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και σ’ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου -επίσης- υπάρχουν καταγραφές για παρόμοια προβλήματα θρόμβωσης σε εμβολιασμένους πολίτες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, όλες οι πλευρές αποφεύγουν να κάνουν λόγο για άμεση συσχέτιση των εμβολιασμών της AstraZeneca με τα συγκεκριμένα περιστατικά.

«Η ασφάλεια του εμβολίου έχει μελετηθεί εκτενώς κατά την 3η φάση των κλινικών δοκιμών και τα αξιολογηθέντα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι επαρκώς επιτρεπτό» ανακοίνωσε, από την πλευρά της, η AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι περιστατικά θρόμβωσης παρατηρήθηκαν και στην Αυστρία, τα οποία ερευνώνται περί πιθανής σύνδεσης με την επίμαχη παρτίδα της βρετανικής βαρμακοβιομηχανίας.

Η Ιταλία 

Να απαγορεύσει την επίμαχη παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca αποφάσισε και η Ιταλία, έπειτα από τους θανάτους δύο ανδρών στη Σικελία, οι οποίοι είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί, όπως αναφέρει το Reuters.  

Η ιατρική αρχή Aifa της Ιταλίας δήλωσε ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο, προσθέτοντας ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το εμβόλιο συνδέεται με «τα σοβαρά δυσμενή γεγονότα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας 43χρονος αξιωματικός του ναυτικού πέθανε αυτή την εβδομάδα από καρδιακή προσβολή, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής,  μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του. Ένας δεύτερος άνδρας, ένας 50χρονος αστυνομικός, πέθανε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, 12 ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο. Οι τοπικές εφημερίδες αναφέρουν ότι αρρώστησε μέσα σε 24 ώρες αφότου εμβολιάστηκε.

Και οι δύο άνδρες φαίνεται να είχαν κάνει το εμβόλιο από την παρτίδα ABV2856 της AstraZeneca.

Καθησυχαστικός ο ΕΜΑ

Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία συνδέουν άμεσα τις περιπτώσεις της Αυστρίας με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εξήγησε δε, ότι καταγράφηκαν 22 περιστατικά θρομβώσεων στην Αυστρία σε σύνολο 3 εκατ. ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο έως τις 9 Μαρτίου. Δηλαδή αριθμοί, οι οποίοι δεν διαφέρουν από την αντίστοιχη αναλογία στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, από τη συγκεκριμένα παρτίδα εμβολίων έχουν διανεμηθεί περίπου 1 εκατ. δόσεις σε Γαλλία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία.

Ην. Βασίλειο: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βρετανία υπερασπίστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει κανονικά τη χορήγησή του.

«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Και όταν ζητάμε από τον κόσμο να το λάβει, θα πρέπει να το κάνει με εμπιστοσύνη», είπε σχετικά ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. «Και μάλιστα, αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του εμβολιαστικού προγράμματος, στον αριθμό των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, στον αριθμό των θανάτων, στον αριθμό των νοσηλειών», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε ένα μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών, στηριζόμενη κυρίως στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, καθώς και σε εκείνο των Pfizer/BioNTech.

Η επίσημη θέση του ΕΟΦ

Επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα έκανε χθες και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί απόσυρσης της παρτίδας από την Ελλάδα.

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News