Κόσμος Πέμπτη 11/03/2021, 15:20
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το «πράσινο» φως στην έκτακτη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), προλειαίνοντας τον δρόμο για το πρώτο μονοδοσικό (σ.σ. μία δόση) εμβόλιο κατά της Covid-19.

Πρόκειται μάλιστα, για το συνολικά 4ο εμβόλιο, το οποίο εγκρίνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είχαν προηγηθεί τα εμβόλια των Pfizer – BioNTech, Moderna και AstraZeneca – Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η J&J αναμένεται να παραδώσει στην Ε.Ε. συνολικά 50 έως 55 εκατ. δόσεις εντός του β’ τριμήνου, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

https://twitter.com/EMA_News/status/1370002324605853701

Υπενθυμίζεται ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου έχουν καταδείξει μέσο ποσοστό αποτελεσματικότητας της τάξης του 67%.

Συνολικά, η Ε.Ε. έχει προαγοράσει 200 εκατ. δόσεις από τη φαρμακοβιομηχανία, με δυνατότητα αγοράς ακόμη 200 εκατ. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές Απριλίου, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή καθυστέρηση.

Με βάση την απόφαση του ΕΜΑ, η χρήση του μονοδοσικού εμβολίου προτείνεται για τους άνω των 18 ετών. Μετά την παραπάνω εξέλιξη, αναμένεται εντός της ημέρας και η τυπική έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, οι ολλανδικές ιατρικές αρχές γνωστοποίησαν ότι το εμβόλιο της J&J, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των γνωστών μεταλλάξεων της Covid-19.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News