Κόσμος Πέμπτη 11/03/2021, 13:48
ΚΟΣΜΟΣ

H Δανία σταματά για 14 ημέρες τα εμβόλια της AstraZeneca

Καθησυχαστικός ο ΕΜΑ

H Δανία σταματά για 14 ημέρες τα εμβόλια της AstraZeneca

Την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τις επόμενες 14 ημέρες ανακοίνωσε η Δανία, μετά από αναφορές για «σοβαρά περιστατικά θρόμβωσης εμβολιασμένων πολιτών».

Οι ιατρικές υπηρεσίες της χώρας ξεκίνησαν άμεσα έρευνα για τα επίμαχα περιστατικά, τα οποία εικάζεται ότι σχετίζονται με συγκεκριμένη παρτίδα των εμβολίων της βρετανικής εταιρείας.

Αντίστοιχη έρευνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και σ’ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου -επίσης- υπάρχουν καταγραφές για παρόμοια προβλήματα θρόμβωσης σε εμβολιασμένους πολίτες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, όλες οι πλευρές αποφεύγουν να κάνουν λόγο για άμεση συσχέτιση των εμβολιασμών της AstraZeneca με τα συγκεκριμένα περιστατικά.

«Η ασφάλεια του εμβολίου έχει μελετηθεί εκτενώς κατά την 3η φάση των κλινικών δοκιμών και τα αξιολογηθέντα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι επαρκώς επιτρεπτό» ανακοίνωσε, από την πλευρά της, η AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι περιστατικά θρόμβωσης παρατηρήθηκαν και στην Αυστρία, τα οποία ερευνώνται περί πιθανής σύνδεσης με την επίμαχη παρτίδα της βρετανικής βαρμακοβιομηχανίας.

Καθησυχαστικός ο ΕΜΑ

Πάντως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία συνδέουν άμεσα τις περιπτώσεις της Αυστρίας με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εξήγησε δε, ότι καταγράφηκαν 22 περιστατικά θρομβώσεων στην Αυστρία σε σύνολο 3 εκατ. ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο έως τις 9 Μαρτίου. Δηλαδή αριθμοί, οι οποίοι δεν διαφέρουν από την αντίστοιχη αναλογία στον γενικό πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά έξι χώρες της Ε.Ε. έχουν αναστείλει προς ώρας τους εμβολιασμούς της AstraZeneca: Δανία, Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Λετονία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, από τη συγκεκριμένα παρτίδα εμβολίων έχουν διανεμηθεί περίπου 1 εκατ. δόσεις σε Γαλλία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία.

Η επίθεση θέση του ΕΟΦ

Επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα έκανε χθες και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί απόσυρσης της παρτίδας από την Ελλάδα.

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News