Κόσμος Τετάρτη 10/03/2021, 14:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Συμφωνία με την Pfizer για επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου τον Μάρτιο 

Ε.Ε.: Συμφωνία με την Pfizer για επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου τον Μάρτιο 

Σε συμφωνία για επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσουν από κοινού η Pfizer με την BionTech, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε γνωστό με σημερινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα παραδοθούν μέσα στον Μάρτιο. 

Τα επιπλέον εμβόλια για 2 εκατ. ανθρώπους  (γίνονται σε δύο δόσεις), θα διανεμηθούν πέραν των ήδη προγραμματισμένων παραδόσεων και θα βοηθήσουν ούτως ώστε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και να βελτιωθούν οι συνθήκες στα hotspots, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν στην οποία φιλοξενείται και δήλωση της προέδρου της. 

«Για να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις του ιού και για να βελτιωθούν οι συνθήκες στα hotspots, είναι απαραίτητη η ανάληψη άμεσης και αποφασιστικής δράσης», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν.

Τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξήθηκαν δραματικά στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων σε περιοχές της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, σύμφωνα με την Κομισιόν. 

Οι επιπλέον δόσεις που εξασφάλισαν οι Βρυξέλλες με την καινούργια συμφωνία, θα βοηθήσουν με τη στοχευμένη χρήση τους οι περιοχές αυτές να αποσυμφορήσουν το επιδημιολογικό φορτίο. Παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα σύνορα μεταξύ των χωρών μελών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και των προϊόντων, σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, επί του παρόντος το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, έχει αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τις υπάρχουσες παραλλαγές του κορωνοϊού. 

Το περασμένο Ιανουάριο, η Pfizer, ανέστειλε προσωρινά τις παραδόσεις των εμβολίων στην Ε.Ε., εξαιτίας εργασιών στη μονάδα παρασκευής της στο Βέλγιο. Οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν περί τα μέσα Φεβρουαρίου και τα αποτελέσματα έκαναν άμεσα την εμφάνισή τους, από τη στιγμή που τα επιπλέον 2 εκατ. εμβόλια, προκύπτουν από την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της φαρμακοβιομηχανίας. 

Βάσει των προηγούμενων δεσμεύσεων της, έχει προγραμματίσει να προμηθεύσει την Ε.Ε. με 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της έως τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, με την επιλογή για την παροχή επιπλέον 100 εκατ. δόσεων. 

moneyreview με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News