Κόσμος Τετάρτη 10/03/2021, 11:21
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα και Ρωσία πάνε μαζί στο φεγγάρι

Κίνα και Ρωσία πάνε μαζί στο φεγγάρι

Διαστημικό σταθμό στο φεγγάρι σκοπεύουν να κατασκευάσουν Κίνα και Ρωσία. Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με το National Space Administration της Κίνας για την από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών εγκαταστάσεων στην επιφάνεια του φεγγαριού, σε τροχιά γύρω από αυτό ή και στα δύο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών, οι εγκαταστάσεις θα είναι διαθέσιμες για  χρήση και από άλλες χώρες. Το International Scientific Lunar Station θα διενεργεί ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών ερευνών.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη πτήση της στο διάστημα.  

Αντίθετα, η Κίνα ασχολήθηκε πιο καθυστερημένα με την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, το Chang’e-5 μπόρεσε να φέρει στη γη επιτυχώς πέτρες και χώμα που μάζεψε από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Πέρυσι, η Ρωσία έχασε το μονοπώλιο που είχε στη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έπειτα από την επιτυχημένη σχετική αποστολή της SpaceX του Έλον Μασκ.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να επιστρέψουν στο φεγγάρι έως το 2024. Το πρόγραμμα, που ονομάζεται Artemis, προβλέπει την αποστολή ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που θα πατήσουν στο φεγγάρι, στην πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση από το 1972.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News