Κόσμος Τρίτη 9/03/2021, 10:04
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες «made in EU» δόσεις του Sputnik V

Στο Μιλάνο της Ιταλίας

Οι πρώτες «made in EU» δόσεις του Sputnik V

Την έναρξη της παραγωγής του Sputnik V στην Ευρώπη σηματοδοτεί η νέα συμφωνία της ελβετικής εταιρείας Adienne Pharma & Biotech με το ρωσικό ταμείο κρατικού πλούτου RDIF.

Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου θα ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας στη βιομηχανική περιοχή του Μιλάνου, στην Ιταλία.

Το deal των δύο πλευρών εναπόκειται στην έγκριση των ιταλικών εποπτικών αρχών, οι οποίες καλούνται να ανάψουν το «πράσινο» φως στις πρώτες «made in EU» δόσεις του Sputnik V.

Η εξέλιξη αυτή, επέρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της Ρώμης να μπλοκάρει τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca από το εργοστάσιο της βρετανικής εταιρείας στην Ιταλία.

Είχε προηγηθεί η απόφαση για δραματική μείωση του αριθμού των παραδοτέως δόσεων στις χώρες της Ε.Ε., κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών, αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) γνωστοποίησε πρόσφατα ότι ξεκίνησε τις έρευνες για την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου, σ’ ένα πρώτο βήμα στη μακρά πορεία έγκρισής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», το Sputnik V εξασφαλίζει ανοσία σε ποσοστό 91,6%. Ήδη, μάλιστα, δεκάδες χώρες της Ασίας και της νότιας Αμερικής έχουν εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο ήταν από τα πρώτα που τέθηκαν διαθέσιμα στην αγορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News