Κόσμος Δευτέρα 8/03/2021, 10:23
ΜΟΣΟΥΛΗ - ΙΡΑΚ

Προσευχή μέσα στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές από τον πάπα Φραγκίσκο

Προσευχή μέσα στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές από τον πάπα Φραγκίσκο

Η φυγή των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή είναι «μια ανυπολόγιστη καταστροφή» τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας ανάμεσα στα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκλ. Προσευχήθηκε για τα «θύματα του πολέμου» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και είπε: «Η τραγική μείωση των μαθητών του Χριστού εδώ και σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι μια ανυπολόγιστη ζημιά, όχι μόνο για τους ενδιαφερόμενους και τις κοινότητές τους, αλλά για την ίδια την κοινωνία που αφήνουν πίσω τους». 

Η κατοχή του ενός τρίτου της χώρας από το ISIS aπό το 2014 έως το 2017 ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από συγκρούσεις στο Ιράκ οι οποίες ώθησαν στην εξορία την πλειονότητα των χριστιανών. Η χριστιανική κοινότητα του Ιράκ είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο, ωστόσο ο πληθυσμός της έχει πλέον συρρικνωθεί στους 400.000, από 1,5 εκατομμύριο το 2003, πριν από την αμερικανική εισβολή.

Στη Μοσούλη οι αρχές δεν κατάφεραν να βρουν μια εκκλησία που να βρίσκεται σε κατάσταση να υποδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο. Συνολικά έχουν καταστραφεί 14 εκκλησίες στη βόρεια επαρχίας της Νινευή (όπου βρίσκεται και η συγκεκριμένη πόλη) επτά από τις οποίες χρονολογούνταν από τον 5ο, τον 6ο και τον 7ο αιώνα. Έτσι χρειάσθηκε να κατασκευαστεί μια εξέδρα μέσα στα ερείπεια τεσσάρων εκκλησιών διαφορετικών δογμάτων, ανάμεσα στις οποίες η εκκλησία αλ-Ταχίρα της Μοσούλης, ηλικίας άνω των 1.000 ετών.

Από τη σκηνή αυτή ο πάπας απευθύνθηκε σ’ ένα μικρό πλήθος που τον επευφημούσε. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με φρουρούς και φράγματα ασφαλείας, είχαν ληφθεί σε όλη στην επαρχία, στην οποία εξακολουθούν να κρύβονται τζιχαντιστές παρά τη στρατιωτική ήττα του ISIS στα τέλη του 2017.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News