Κόσμος Σάββατο 6/03/2021, 12:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Αίτημα στις ΗΠΑ για τα εμβόλια της AstraZeneca

Ε.Ε.: Αίτημα στις ΗΠΑ για τα εμβόλια της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν την εξαγωγή στην Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα οι Βρυξέλλες ζητούν από την Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει επιπλέον την ελεύθερη ροή κρίσιμων για την παραγωγή των εμβολίων συστατικών. 

Το αίτημα αυτό έρχεται την ώρα που μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε., η Ιταλία, αποφάσισε να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία. Η κίνηση αυτή φέρεται να είχε γνωστοποιηθεί στην Κομισιόν, η οποία και δεν έφερε αντίρρηση, ενώ έχει την δημόσια στήριξη και της Γαλλίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει στις χώρες της Ε.Ε.  μόνο το 40% των δόσεων που έχει συμφωνήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς επικαλείται προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Τον Ιανουάριο, ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε περιγράψει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων τόσο της AstraZeneca όσο και της Pfizer ως «απαράδεκτες», κατηγορώντας τις εταιρείες ότι παραβιάζουν τους όρους των συμβολαίων τους.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News