Κόσμος Πέμπτη 4/03/2021, 12:10
ΚΟΣΜΟΣ

EMA: Άρχισε η αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

EMA: Άρχισε η αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik V ξεκίνησε η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή European Medicines Agency, κάνοντας το πρώτο βήμα για την τελική έγκριση της χορήγησης του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Έπειτα από την έγκριση της ΕΜΑ, θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε εμβόλια για 50 εκατ. Ευρωπαίους, ξεκινώντας από τον Ιούνιο», είπε ο  Κίριλ Ντίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού Russian Direct Investment Fund, το οποίο χρηματοδότησε τη δημιουργία του Sputnik V και είναι υπεύθυνο για την παγκόσμια διάθεσή του. 

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανακάλυψη του εμβολίου από το κρατικό Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology τον περασμένο Αύγουστο, είχε γίνει δεκτή με επιφυλακτικότητα στη διεθνή κοινότητα. 

Όμως, το εμβόλιο άρχισε να αναγνωρίζεται διεθνώς αφότου η ιατρική επιθεώρηση The Lancet δημοσίευσε τα αποτελέσματα των δοκιμών που έδειξαν αποτελεσματικότητα 91,6%. 

Καθώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών δέχεται έντονες επικρίσεις για τους αργούς ρυθμούς του, η Γερμανία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το ρωσικό εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον εγκριθεί από την EMA.

Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε 42 χώρες, ενώ η Σλοβακία έγινε την Τρίτη η μόλις δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που του έδωσε το πράσινο φως, έπειτα από την Ουγγαρία. 

Την ίδια στιγμή, όμως, στο εσωτερικό της Ρωσίας διαπιστώνεται δυσπιστία απέναντι στο σκεύασμα. Δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Levada Center το Φεβρουάριο βρήκε ότι το 62% των Ρώσων δηλώνουν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News