Κόσμος Τρίτη 2/03/2021, 20:39
ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» των ΗΠΑ στην προσωρινή παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων

«Όχι» των ΗΠΑ στην προσωρινή παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων

Την αντίθεσή του στις εκκλήσεις προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να υποστηρίξει την προσωρινή παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ούτως ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού στις φτωχές χώρες, εξέφρασε το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, χαρακτηρίζοντάς τις ως παραπλανητικές. 

Σε ανακοίνωσή του το ιδιαίτερα επιδραστικό επιχειρηματικό λόμπι των ΗΠΑ, ανέφερε ότι στηρίζει την πρόταση της νέας γενικής διευθύντριας του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόνζο-Ιουεάλα, να προωθηθούν περισσότερες συμφωνίες, που θα αφορούν την αδειοδότηση της παραγωγής εμβολίων.

«Οι προτάσεις για μη απαίτηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι λανθασμένες και αποσπούν την προσοχή από το πραγματικό έργο να ενισχυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και να βοηθηθούν οι χώρες ούτως ώστε να προμηθεύονται, να διανέμουν και να χορηγούν τα εμβόλια σε δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο. «Η απεμπόληση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας θα καθιστούσε πιο δύσκολη την ταχεία ανάπτυξη και τη διανομή των εμβολίων ή των θεραπειών στις μελλοντικές πανδημίες που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος», καταλήγει η ανακοίνωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News