Κόσμος Τρίτη 2/03/2021, 09:47
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Κυρώσεις για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ετοιμάζονται οι ΗΠΑ όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Όπως ανέφεραν οι δύο πηγές – υπό τον όρο της ανωνυμίας – η Ουάσιγκτον ενδέχεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα τις κυρώσεις δυνάμει δύο εκτελεστικών προεδρικών διαταγμάτων: του υπ’ αρ. 13661, το οποίο είχε εκδοθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας και παρέχει ευρείες εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και του υπ’ αρ. 13382, που εκδόθηκε το 2005 για την αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Κατά τις ίδιες πηγές η αμερικανική κυβέρνηση θα ενεργήσει επίσης βάσει του νόμου περί Ελέγχου και Εξάλειψης των Όπλων Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (1991), ο οποίος προβλέπει μία σειρά μέτρων.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η παραπάνω εξέλιξη, θα σηματοδοτήσει τη σκλήρυνση της στάσης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έναντι εκείνης που τήρησε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση Ναβάλνι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News