Κόσμος Δευτέρα 1/03/2021, 15:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για διαφθορά ο Σαρκοζί

Για προσπάθεια άσκησης πολιτικής επιρροής στη δικαιοσύνη

Ένοχος για διαφθορά ο Σαρκοζί

Ένοχος για διαφθορά κρίθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, με διετή αναστολή.

Η υπόθεση αφορούσε την προσπάθεια του 66χρονου να αντλήσει παράνομα πληροφορίες από δικαστικό λειτουργό για την εξέλιξη εις βάρος έρευνάς του, το 2014. Επρόκειτο για τις καταγγελίες περί παράνομων χρηματοδοτήσεων της προεδρικής του εκστρατείας το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι, τότε δικτάτορα της Λιβύης.

Παρά την καταδίκη τους, πάντως, θεωρείται απίθανο να εκτίσει έστω και τον έναν χρόνο της ποινής φυλάκισης, λόγω του συστήματος δικαιοσύνης της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, ο 66χρονος πολιτική ισχυρίστηκε ότι έπεσε «θύμα» ψεμάτων και αρνήθηκε τις πράξεις διαφθοράς. «Ποτέ δεν έκανα κατάχρηση της επιρροής μου, φερόμενης ή πραγματική. Τι δικαίωμα έχουν να με σέρνουν στη λάσπη έτσι για έξι χρόνια; Δεν υπάρχει κανόνας δικαίου;».

Ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, έχει προσθεσμία δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Πρόκειται μάλιστα, για τον δεύτερο πρώην πρόεδρο στη νεότερη ιστορία της Γαλλίας -μετά τον Ζακ Σιράκ- ο οποίος καταδικάζεται για διαφθορά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News