Κόσμος Κυριακή 28/02/2021, 21:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε. και ΟΗΕ καταδικάζουν την αιματηρή καταστολή στη Μιανμάρ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε την επιβολή κυρώσεων

Ε.Ε. και ΟΗΕ καταδικάζουν την αιματηρή καταστολή στη Μιανμάρ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει έντονα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Μιανμάρ και εκφράζει την βαθιά του ενόχληση για την αύξηση των θανάτων και των τραυματιών, ανακοίνωσε την Κυριακή εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

«Η χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών και οι αυθαίρετες συλλήψεις είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούγιαριτς.

«Ο γενικός γραμματέας καλεί την διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους στρατιωτικούς ότι πρέπει να σεβασθούν την βούληση του λαού της Μιανμάρ όπως αυτή εκφράσθηκε με τις εκλογές και να σταματήσουν την καταστολή», πρόσθεσε.

Την αιματηρή καταστολή καταδίκασε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επιβεβαίωσε την επιβολή κυρώσεων.

«Η βία δεν θα δώσει νομιμοποίηση στην παράνομη ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πυροβολώντας άοπλους πολίτες, οι δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο και πρέπει να δώσουν λόγο», δηλώνει στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ.

«Οι στρατιωτικές αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως την χρήση βίας κατά των πολιτών και να επιτρέψουν στον πληθυσμό να ασκήσει το δικαίωμά του ως προς την ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης. Η Ε.Ε. θα λάβει σύντομα μέτρα για τις εξελίξεις αυτές», προειδοποιεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν την Δευτέρα την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά των οικονομικών συμφερόντων των Βιρμανών στρατιωτικών κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News