Κόσμος Σάββατο 27/02/2021, 18:24
ΙΤΑΛΙΑ

Πομπηία: Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό άρμα (εικόνες)

Φωτογραφίες REUTERS (Ministry of Cultural Heritage and Activities and Tourism/Luigi Spina)

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό άρμα από μια έπαυλη έξω από την Πομπηία.

Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο και βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην Τσίβιτα Τζουλιάνα, περίπου 700 μέτρα από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας.

pompiia-i-archaiologiki-skapani-efere-sto-fos-schedon-athikto-romaiko-arma-eikones0

Ο ο απερχόμενος διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Μάσιμο Οζάνα, δήλωσε ότι η άμαξα ήταν η πρώτη του είδους της που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, όπου μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί οχήματα που χρησιμοποιούνταν για εργασίες και μεταφορές αλλά όχι για τελετές όπως αυτό.

«Πρόκειται για μια εκπληκτική ανακάλυψη, η οποία εξελίσσει την αντίληψή μας για τον αρχαίο κόσμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το άρμα θα «χρησιμοποιούνταν σε εορταστικές εκδηλώσεις της κοινότητας όπως παρελάσεις και πομπές».

Το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε «ένα μοναδικό εύρημα, χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία».

pompiia-i-archaiologiki-skapani-efere-sto-fos-schedon-athikto-romaiko-arma-eikones1

Η Πομπηία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Νάπολης, είχε περίπου 13.000 κατοίκους όταν θάφτηκε μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ, που ήταν τόσο ισχυρή όσο η έκρηξη πολλών ατομικών βομβών μαζί. Περίπου 2.000 με 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σχεδόν τα δύο τρία της αρχαίας πόλης έχουν έρθει στο φως. Τα συντρίμμια της δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τον 16ο αιώνα και οι οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν περίπου το 1750.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News