Κόσμος Σάββατο 27/02/2021, 16:34
ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ

Μιανμάρ: Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ

Η αστυνομία της Μιανμάρ συνέλαβε το Σάββατο εκατοντάδες διαδηλωτές στο πλαίσιο της πιο εκτεταμένης επιχείρησης καταστολής των διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Ένωση Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν εκατοντάδες», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Περισσότερα από δέκα λεωφορεία των φυλακών εισήλθαν στην φυλακή Ινσέιν με περίπου 40-50 άτομα μέσα στο καθένα. Συνέλεβαν πολλούς διαδηλωτές και στην Μονίουα. Προσπαθούμε τώρα να μάθουμε τα ονόματα των συλληφθέντων», σημείωσε.

Μιανμάρ: Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ-1

Στη διάρκεια της επιχείρησης καταστολής στην Μονίουα μια γυναίκα τραυματίστηκε από σφαίρα, ενώ αρχικά είχε αναφερθεί από τοπικά μέσα ότι έχασε τη ζωή της.

Οι συνθήκες του τραυματισμού δεν είναι ακόμη σαφείς.

Σημειώνεται ότι στη Μιανμάρ έχει ξεσπάσει ένα κύμα φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι την 1η Φεβρουαρίου.

Απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ

Τα επεισόδια βίας σημειώθηκαν μετά την χθεσινή έκκληση του απεσταλμένου της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη να επιστρατευθεί «κάθε απαραίτητο μέσο» για να λήξει το πραξικόπημα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την θέση του, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση MRTV.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρεσβευτής «πρόδωσε τη χώρα και μίλησε για λογαριασμό μιας ανεπίσημης οργάνωσης η οποία δεν εκπροσωπεί τη χώρα, ενώ έκανε κατάχρηση της εξουσίας και των υποχρεώσεων ενός πρεσβευτή».

Μιανμάρ: Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ-2

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρεσβευτής της Μιανμάρ Κιό Μόε Ταν είχε δηλώσει ότι μιλάει εκ μέρους της κυβέρνησης της Σου Τσι κάνοντας έκκληση να χρησιμοποιηθεί «κάθε απαραίτητο μέσο για την ανάληψη δράσης κατά του στρατού της Μιανμάρ και την εξασφάλιση ασφάλειας για τους πολίτες».

«Χρειαζόμαστε ισχυρότερες ενέργειες από τη διεθνή κοινότητα για να λήξει άμεσα το στρατιωτικό πραξικόπημα …και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη», είπε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη μητρική του γλώσσα, ο διπλωμάτης καριέρας είχε υψώσει το χέρι του με ενωμένα τα τρία δάκτυλα όπως κάνουν οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές λέγοντας: «Ο σκοπός μας θα επικρατήσει».

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News