Κόσμος Πέμπτη 25/02/2021, 11:53
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer: Ελπίδες για ανοσία της αγέλης γεννούν τα αποτελέσματα στο Ισραήλ

Εμβόλιο Pfizer: Ελπίδες για ανοσία της αγέλης γεννούν τα αποτελέσματα στο Ισραήλ

Άκρως αποτελεσματικό αποδεικνύεται το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech σε μελέτη στο Ισραήλ. Δύο δόσεις του εμβολίου παρείχαν προστασία 94% σε 596.618 που εμβολιάσθηκαν από τις 20 Δεκεμβρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου. Το 1/4 περίπου εξ αυτών ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών. 

Η έρευνα των ομάδων του Clalit Research Institute και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Οι ερευνητές συνέκριναν κάθε έναν από τους εμβολιασθέντες με κάποιον που δεν είχε λάβει το εμβόλιο, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη δυνατή ανάλυση σχετικά με το κατά πόσο οι ενδείξεις της κλινικής δοκιμής ισχύουν και στον πραγματικό κόσμο. Το εμβόλιο των Pfizer- ΒioΝTech ξεπεράσε κάθε εμπόδιο. Ήταν τόσο αποτελεσματικό ώστε σύμφωνα με το Bloomberg ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ευρεία χρήση του θα είναι δυνατή να φρενάρει την πανδημία. 

«Είναι το είδος του εμβολίου που μας δίνει ελπίδα ότι είναι πιθανή η ανοσία της αγέλης» είπε η Raina MacIntyre, καθηγήτρια βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο New South Wales του Σίντνεϊ, που δεν συμμετείχε στην μελέτη. Με βάση τα αποτελέσματα το Ισραήλ μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα και να ανοίξει πλήρως κοινωνία και οικονομικές δραστηριότητες με τον εμβολιασμό του 60% με 70% του πληθυσμού του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News