Κόσμος Τετάρτη 24/02/2021, 16:31
ΚΟΣΜΟΣ

FDA: Ασφαλές το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Προς έγκριση το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας

FDA: Ασφαλές το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το έδαφος για την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ προλειαίνει η έκθεση αξιολόγησης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το πόρισμα θα ληφθεί υπόψη στη συνεδρίαση της FDA την προσεχή Παρασκευή, όταν και εξεταστεί το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για έκτακτη χρήση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις κλινικές δοκιμές δεν καταγράφηκαν ζητήματα ασφαλείας, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα, ενώ σημειώθηκαν επτά θάνατοι από Covid-19 στις ομάδες των εθελοντών που λάμβαναν το placebo φάρμακο, σε αντίθεση με τη μηδενική θνητότητα σε όσουν λάμβαναν την κανονική φόρμουλα του εμβολίου.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, παρατηρήθηκαν δύο περιπτώσεις εμφάνισης του συνδρόμου GUILLAIN-BARRE (σ.σ. σε 60χρονο εθελοντή που εμβολιάστηκε κανονικά και σε 75χρονο με το placebo).

Αν και θα χρειαστούν περαιτέρω στοιχεία, όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς φορείς, το εμβόλιο -σύμφωνα με τον FDA- είναι αποτελεσματικό ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, εθνικότητας κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκεύασμα της J&J είναι το πρώτο, το οποίο επιτυγχάνει ανοσία με μία μόλις δόση, σ’ αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέχρι στιγμής εμβόλια, τα οποία χρειάζονται δύο δόσεις.

Με βάση τις κλινικές μελέτες της εταιρείας, η οποία έχει υποβάλει αίτημα χρήσης και στην Ε.Ε., το ποσοστό ανοσίας έναντι του κορωνοϊού κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 65%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News