Κόσμος Τετάρτη 4/11/2020, 12:11
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Σαουδική Αραβία: Χαλαρώνει τους περιορισμούς στους αλλοδαπούς εργαζομένους

Σαουδική Αραβία: Χαλαρώνει τους περιορισμούς στους αλλοδαπούς εργαζομένους

Σε απομάκρυνση αρκετών βασικών περιορισμών προς τους ξένους εργαζομένους προχωρά η Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των αμφιλεγόμενων εργασιακών πολιτικών της, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ταλέντα από το εξωτερικό και να αυξήσει την κινητικότητα στην αγορά εργασίας. 

Οι ξένοι δεν θα χρειάζονται πλέον την άδεια του εργοδότη τους για να αλλάξουν εργασία, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή να εγκαταλείψουν μόνιμα από την χώρα, σύμφωνα με τον Σατάμ Αλχαρντί, αναπληρωτή υπουργό στο υπουργείου Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ανάπτυξης. Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 14 Μαρτίου και θα εφαρμοστούν σε όλους τους ξένους εργαζομένους που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του επιπέδου των μισθών τους. 

Οι αλλαγές αυτές θα έχουν αναμφισβήτητα σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας της Σαουδικής Αραβίας αλλά και στη ζωή των 10,5 εκατ.εργαζομένων που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του πληθυσμού του βασιλείου. Το σημερινό σύστημα «καφάλα» ή «σύστημα του χορηγού», που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τους μετανάστες στις χώρες του Αραβικού Κόλπου, έχει επικριθεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μία μορφή μισθωμένης εργασίας. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το εν λόγω σύστημα δίδει τη δυνατότητα στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να προσλαμβάνουν φθηνότερο και πιο ελεγχόμενο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό με ανεπαρκή ασφάλιση, παρότι η ανεργία στη Σαουδική Αραβία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. «Πρόκειται για τεράστιες αλλαγές. Θέλουμε να συμπεριλάβουμε περισσότερους Σαουδάραβες στην αγορά εργασίας, να προσελκύσουμε ταλέντα, να βελτιώσουμε τις εργασιακές συνθήκες και να καταστήσουμε την αγορά εργασίας του βασιλείου πιο δυναμική και παραγωγική», δήλωσε ο Αλχαρντί, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την αλλαγή αυτή εδώ και δύο χρόνια. 

Μέχρι τώρα, οι ξένοι εργαζόμενοι συνδέονταν με έναν «χορηγό εργασίας» από τον οποίο χρειαζόταν να δοθεί άδεια προκειμένου ο εργαζόμενος να αλλάξει εργασία, να φύγει από την χώρα για διακοπές ή ακόμη και να αντικαταστήσει μία χαμένη ταυτότητα. Με βάση τους νέους κανονισμούς, θα έχουν και πάλι την υποχρέωση να πληρώνουν για «βίζα εξόδου» για να βγουν από την χώρα, όμως τώρα θα απευθύνονται στο «σύστημα Αμπσερ» της κυβέρνησης χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση του εργοδότη. Θα μπορούν επίσης να απευθύνονται στο «σύστημα Αμπσερ» για να ζητήσουν μεταβίβαση του χορηγού σε άλλον εργοδότη, ανεξαρτήτως από το εάν το εγκρίνει ή όχι ο εκάστοτε νυν εργοδότης. 

Ο αντίκτυπος που θα έχουν οι νέοι κανονισμοί θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα εφαρμοστούν, με τις αλλαγές που είχαν γίνει έως τώρα στις εργασιακές πρακτικές της Σαουδικής Αραβίας να έχουν απορριφθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ανεπαρκείς. Και άλλες γειτονικές χώρες έχουν προβεί σε ενέργειες για την αλλαγή της «καφάλα» χωρίς ωστόσο να το έχουν καταφέρει πλήρως.

Πηγή: Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News