Κόσμος Παρασκευή 19/02/2021, 12:24
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Covid19: 130 χώρες δεν έχουν ούτε μία δόση

Πόσο έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός στον πλανήτη

Εμβόλιο Covid19: 130 χώρες δεν έχουν ούτε μία δόση

Για την ανοσία της αγέλης απαιτείται ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 60% του παγκόσμιου πληθυσμού (και σε ορισμένες χώρες έως και του 90%). Ωστόσο έως και τις 10 Φεβρουαρίου σχεδόν 130 χώρες με συνολικό πληθυσμό 2,5 δισεκατομμυρίων δεν έχουν ακόμη χορηγήσει ούτε μία δόση εμβολίου, αφού δεν έχουν υποδομές και χρήματα για τη διαδικασία σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum-WEF). Κάποιες ίσως δεν κάνουν ποτέ το εμβόλιο. 

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί περίπου 10 διαφορετικά εμβόλια Covid19 για επείγουσα ή περιορισμένη χρήση. Ωστόσο η διανομή τους ανά τον κόσμο σκοντάφτει σε ελλείψεις προμηθειών και γεωπολιτικά εμπόδια. Στα λόγια όλοι είναι υπέρ της ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια, αλλά στην πράξη η κάθε χώρα δίνει τη μάχη να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις. Και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, πριν ακόμη εμβολιάσουν ικανό αριθμό των πολιτών τους, εξάγουν ή δωρίζουν εμβόλια για να αποκτήσουν πολιτική επιρροή. 

Στην Ε.Ε. τα πράγματα προχωρούν πιο αργά από ό,τι υπολογιζόταν, αν και γίνεται το τελευταίο διάστημα προσπάθεια με νέες συμφωνίες να επιταχυνθεί η διαδικασία. Στις ΗΠΑ ο στόχος του εμβολιασμού αναθεωρήθηκε και πάλι προς το επάνω, ενώ χώρες όπως το Ισραήλ, η Βρετανία, η Σερβία και οι Σεϋχέλλες έχουν αναπτύξει υψηλότατους ρυθμούς. 

 

COVID-19 vaccine doses administered per 100 people. US date format.

COVID-19 vaccine doses administered per 100 people. US date format.Image: World Economic Forum

Στο παραπάνω γράφημα φαίνονται οι δόσεις ανά 100 ανθρώπους. Αυτές δεν συμπίπτουν με τον αριθμό των εμβολιασθέντων, αφού κάποιοι έχουν λάβει μία δόση και άλλοι δύο δόσεις που απαιτούν τα περισσότερα από τα εγκριθέντα εμβόλια. 

Στο ακόλουθο γράφημα δίνεται μία πλήρης εικόνα της προόδου που έγινε μέχρι στιγμής. 

Full COVID-19 vaccinations administered. US date format.
Full COVID-19 vaccinations administered. US date format.Image: World Economic Forum

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News