Κόσμος Τρίτη 3/11/2020, 09:20
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση στη Βιέννη – «Ισλαμιστής τρομοκράτης» ο δράστης

Αιματηρή επίθεση στη Βιέννη – «Ισλαμιστής τρομοκράτης» ο δράστης

«Ισλαμιστής τρομοκράτης» ήταν ο δράστης της χθεσινοβραδινής τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. Η επίθεση είχε αποτέλεσμα τέσσερις πολίτες να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη να τραυματιστούν, ενώ ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΣ σε συνέντευξη Τύπου, ο δράστης, «συμπαθών» του Ισλαμικού Κράτους, φορούσε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρχαν και άλλοι δράστες. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας έχουν μεταφορτωθεί από αυτόπτες μάρτυρες πάνω από 20.000 βίντεο, τα οποία σχετίζονται με την επίθεση, το 20% των οποίων έχει αξιολογηθεί, σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΣ.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» στις 20:09 τοπική ώρα (21:09 ώρα Ελλάδας) δήλωσε ο πρόεδρος της αστυνομίας της Βιέννης Γκέρχαρντ Πιουρστλ. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας, Φραντς Ρουφ, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης το διαμέρισμα του δράστη.

Όπως μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επτά από τους τραυματίες της επίθεσης νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά 17 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της αυστριακής πρωτεύουσας. 

Την στιγμή της επίθεσης, οι δρόμοι στο κέντρο της Βιέννης ήταν γεμάτοι κόσμο, καθώς αρκετοί πολίτες επέλεξαν να βγουν την παραμονή του δεύτερου lockdown που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα στην Αυστρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση διαπράχθηκε αρχικά σε έξι σημεία σε άμεση γειτνίαση με την οδό στην οποία βρίσκεται η Εβραϊκή Συναγωγή της Βιέννης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News