Κόσμος Τρίτη 16/02/2021, 14:29
ΚΟΣΜΟΣ

Το lockdown διχάζει την κυβέρνηση Ντράγκι

Το lockdown διχάζει την κυβέρνηση Ντράγκι

Η κυβερνητική συμμαχία δεν έχει λάβει, ακόμη, την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Η οποία θα ζητηθεί αύριο από την Γερουσία και την Πέμπτη από την Βουλή. Η  πρόταση για γενικό lockdown που έκανε όμως  ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του υπουργούΥγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δημιούργησε νέες εντάσεις: «Φτάνει πια, είναι απαράδεκτο, πρέπει να στηρίξουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας», δήλωσε αμέσως ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, ζητά από την Λέγκα να μην αρχίσει να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, εκ των έσω. Yπάρχουν, ουσιαστικά, δυο μεγάλες αντικρουόμενες ομάδες: από την μία, η Φόρτσα Ιτάλια και προπαντός η Λέγκα, θεωρούν ότι δεν μπορούν να ζητηθούν άλλες θυσίες  από τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από την άλλη, το Δημοκρατικό Κόμμα και τα Πέντε Αστέρια επιμένουν στην γραμμή της κυβέρνησης Κόντε, ότι πρέπει να προέχει, πάντα, η προστασία της υγείας των πολιτών. 

Εν όψει επικοινωνιακής «Βαβέλ» ο Ντράγκι;

Η ένταση, αυξήθηκε και με την νέα απαγόρευση λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Τουρισμού Μάσιμο Γκαραβάλια, της Λέγκα, δήλωσε κάθετα αντίθετος. Ο κίνδυνος μιας πολιτικής και επικοινωνιακής «Βαβέλ», για τον Ντράγκι είναι, δηλαδή, περισσότερο από ορατός. 

Με επόμενη, πιθανότατη αιτία σύγκρουσης, το αίτημα αρκετών περιφερειών, να αγοράσουν αυτόνομα, επιπλέον εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων αρνήθηκε να συναινέσει, αλλά ο Σαλβίνι, ετοιμάζεται να ασκήσει πίεση. 

Αρχίζουν να επιβεβαιώνονται , ουσιαστικά, οι αναλυτές που αμέσως μετά την σύνθεση της νέας κυβέρνησης είχαν προβλέψει ότι η φιλοευρωπαϊκή και μετριοπαθής στροφή της Λέγκα, είναι μόνον μια «επιχείρηση βιτρίνας». Με στόχο να μπορέσει να πάρει μέρος στην αξιοποίηση των τεράστιων πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ, στην πραγματικότητα, τις αρχικές της θέσεις. 

Πηγή: Deutsche Welle/ Θ. Ανδρεάδης Συγγελάκης 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News