Κόσμος Σάββατο 13/02/2021, 21:32
ΚΟΣΜΟΣ

Economist: Tο εμβόλιο δουλεύει και ο ιός θα γίνει ενδημικός 

Φωτ. unsplash

Η χορήγηση των εμβολίων άρχισε γρηγορότερα και εξελίσσεται καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο η COVID-19 θα κυκλοφορεί για χρόνια και είναι πιθανό να γίνει ενδημική, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.

Στη δημοσίευμα τονίζεται πως ακόμη και τα θαύματα έχουν όρια καθώς, ναι μεν χωρίς το εμβόλιο η πανδημία απειλούσε να αφαιρέσει περισσότερες από 150 εκατ. ζωές, ωστόσο έχει καταστεί σαφές ότι το να περιμένει κανείς πως τα εμβόλια θα εξουδετερώσουν πλήρως την COVID-19 είναι λάθος.

«Όταν ο κορωνοϊός χτύπησε για πρώτη φορά, οι κυβερνήσεις έμειναν έκπληκτες. Τώρα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται, δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίζεται θαύμα ο εμβολιασμός, καθώς λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την πρώτη αναγνώριση του ιού, οι γιατροί έχουν ήδη χορηγήσει 148 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Στο Ισραήλ, που θεωρείται «πρωταθλήτρια» χώρα στους εμβολιασμούς, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών, που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, είναι υψηλότερες από ποτέ. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί, ήδη οι εισαγωγές είναι σχεδόν 40% μειωμένες σε σύγκριση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί, στα μέσα Ιανουαρίου, με καθοδική τροχιά.

Αν και τα εμβόλια δεν αποτρέπουν κάθε ήπια και ασυμπτωματική περίπτωση, φαίνεται ότι ως επί το πλείστον αποτρέπουν τις σοβαρότερες λοιμώξεις που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ακόμη και τον θάνατο, σημειώνει ο Economist, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ορισμένα εμβόλια σταματούν επίσης την εξάπλωση του ιού.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, αυτό θα επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό την πανδημία και έτσι θα διευκολύνει την ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων, χωρίς να προκληθεί η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σημειώνεται πως, μέχρι σήμερα, οι θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τους 2,3 εκατ., ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν υπερβεί τα 108 εκατ. σε όλο τον κόσμο.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Economist

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News