Κόσμος Σάββατο 13/02/2021, 17:26
ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση της Ε.Ε. στην Κίνα να άρει την απαγόρευση του BBC

Έκκληση της Ε.Ε. στην Κίνα να άρει την απαγόρευση του BBC

Έκκληση στην Κίνα να άρει την απαγόρευση στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι BBC World News, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει σήμερα Σάββατο το Associated Press.

Το Πεκίνο απαγόρευσε το BBC World News από τα τηλεοπτικά της δίκτυα χθες Παρασκευή και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι θα σταματήσει να μεταδίδει τον ραδιοφωνικό σταθμό BBC World Service, ως απάντηση στην ανάκληση της άδειας εκπομπής του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού CGTN, στην οποία προχώρησε η Βρετανία μια εβδομάδα νωρίτερα. 

Στην ανακοίνωσή της η Ε.Ε. αναφέρει ότι η κίνηση του Πεκίνου περιόρισε περαιτέρω την «ελευθερία έκφρασης και πρόσβασης στις πληροφορίες εντός των συνόρων της» και παραβίασε τόσο το κινεζικό σύνταγμα όσο και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ, η ανακοίνωση τονίζει ότι η απόφαση αυτή προσθέτει στη «συνεχιζόμενη διάβρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών» στο ημι-αυτόνομο κινεζικό έδαφος.

«Η Ε.Ε. παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού, καθώς και στην προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας στη διατύπωση γνώμης και στη λήψη και μετάδοση της πληροφορίας χωρίς καμία παρέμβαση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κίνηση της Κίνας είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, επειδή το BBC World μεταδίδεται μόνο σε συστήματα καλωδιακής τηλεόρασης σε ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων για αλλοδαπούς και σε ορισμένες άλλες επιχειρήσεις. Ωστόσο, έρχεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Πεκίνου και των δυτικών κυβερνήσεων για μια σειρά από ζητήματα που κυμαίνονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως το εμπόριο και την πανδημία του κορωνοϊού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Associated Press 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News