Κόσμος Σάββατο 13/02/2021, 14:39
ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία στη Γερουσία

Δίκη Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία στη Γερουσία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ καθώς η σχετική διαδικασία στη διχασμένη Γερουσία ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και εντός της ημέρας, με τους γερουσιαστές να καλούνται να αποφασίσουν αν ο πρώην πρόεδρος υποκίνησε την αιματηρή εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε δύο φορές σε δίκη στη Γερουσία και ο πρώτος που δικάζεται αφού έχει πλέον αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο. Εάν κριθεί ένοχος, η Γερουσία μπορεί να ψηφίσει για να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε ομοσπονδιακό αξίωμα.

Ωστόσο η καταδίκη του μοιάζει αμφίβολη, καθώς τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της ενοχής του, ώστε αθροιστικά με τις ψήφους των 50 Δημοκρατικών γερουσιαστών, να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι έχουν «απτές» αποδείξεις για την ενοχή του, ενώ η ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ επισημαίνει ότι οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο έδρασαν ανεξάρτητα. Χαρακτηρίζουν δε τη δίκη «παράλογη και αντισυνταγματική». Η νομιμότητά της θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στη Γερουσία σήμερα, Τρίτη. 

Η Γερουσία αναμένεται να συνεδριάσει στις 10.00 (τοπική ώρα) και δεν αποκλείεται αργότερα το απόγευμα να γίνει η ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News