Κόσμος Σάββατο 13/02/2021, 13:22
ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Η τελευταία και χειρότερη κρίση για τη Μέρκελ

Spiegel: Η τελευταία και χειρότερη κρίση για τη Μέρκελ

Μία αποτίμηση της μάχης που δίνει η Γερμανίδα καγκελάριος κατά του κορωνοϊού στο διάστημα που της απομένει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου επιχειρεί το Spiegel. Όπως επισημαίνει το περιοδικό η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται, μόλις επτά μήνες πριν την παράδοση της σκυτάλης και την αποχώρησή της από την πολιτική, αντιμέτωπη με την τελευταία και πιο σοβαρή κρίση της 15χρονης θητείας της στην καγκελαρία.

Θα τα καταφέρει;

Οι αρθρογράφοι περιγράφουν χαρακτηριστικές σκηνές από το περιθώριο των ατέλειωτων συσκέψεων της Μέρκελ που της απορροφούν και την τελευταία ικμάδα της δύναμής της, για να μανουβράρει πολιτικά λάθη και ήττες άλλων. «Αλλά τελικά όλα τα βλέμματα στρέφονται στην καγκελάριο, καθώς οι πολιτικές παραλείψεις 15 χρόνων γίνονται τώρα εμφανείς με σφοδρότητα» παρατηρούν οι αρθρογράφοι. «Παρά το ότι υπάρχουν δεκάδες υπεύθυνοι για την ψηφιοποίηση, σε αυτόν τον τομέα η Γερμανία παραμένει χώρα υπό ανάπτυξη, παρά το ότι μια ομοσπονδιακή υπηρεσία ήδη από το 2012 συνιστούσε προετοιμασία για μια παγκόσμια πανδημία, κανείς δεν ήταν στην πραγματικότητα σωστά προετοιμασμένος. Αν και το καλοκαίρι του 2020 πολλοί, συμπεριλαμβανομένης και της Μέρκελ, προειδοποιούσαν για δεύτερο κύμα πανδημίας, σάρωσε πρακτικά τη χώρα προς το τέλος του χρόνου. Παρά το ότι η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομικά χώρα της ΕΕ, κατείχε την προεδρία μέχρι τέλος του 2020, η Μέρκελ δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της, όταν επρόκειτο για την προμήθεια εμβολίων» αναφέρουν.

Οι αρθρογράφοι παρατηρούν πως «λόγω της αποτυχημένης έναρξης των εμβολιασμών υποχωρούν τα ποσοστά δημοτικότητας όσον αφορά το έργο της. Σε ό,τι αφορά την προσωπική της δημοτικότητα τα ποσοστά παραμένουν ακόμη υψηλά, αλλά το βερνίκι ξεθώριασε».

«Όλο και περισσότερο προδιαγράφεται ότι προς το τέλος Σεπτεμβρίου, στις βουλευτικές εκλογές, τον αγώνα δεν θα τον χάσει ο ιός, αλλά η Μέρκελ …. Πώς τελικά θα κριθεί η θητεία της, θα εξαρτηθεί από το εάν αδρανοποιήσει τον ιό, εμβολιάσει τους πολίτες, προστατεύσει τους ηλικιωμένους, στηρίξει την οικονομία … Στην τελευταία ομιλία της στη Βουλή υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει στις επάλξεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να νικήσει την πανδημία, και στο τέλος μπορεί να τα καταφέρουμε. Παλαιότερα είχε πει ‘θα τα καταφέρουμε’» σημειώνουν, υπενθυμίζοντας την γνωστή φράση που είπε στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News