Κόσμος Παρασκευή 30/10/2020, 14:56
ΚΟΣΜΟΣ

Εσπευσμένη αξιολόγηση των εμβολίων του κορωνοϊού στη Βρετανία

Εσπευσμένη αξιολόγηση των εμβολίων του κορωνοϊού στη Βρετανία

Την εσπευσμένη αξιολόγηση των εμβολίων που αναπτύσσουν η Pfizer και η AstraZeneca ξεκινά η βρετανική επιτροπή φαρμάκων, καθώς στόχος του Λονδίνου είναι να εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό το συντομότερο δυνατό. 

Η αρμόδια επιτροπή άρχισε τη λεγόμενη κυλιόμενη επισκόπηση του εμβολίου της Pfizer τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ η ίδια διαδικασία έχει ξεκινήσει και για το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και η αμερικανική Moderna είχε ανακοινώσει ότι το πειραματικό εμβόλιό της εισέρχεται σε κυλιόμενη επισκόπηση στη Βρετανία. 

Η κυλιόμενη αξιολόγηση επιτρέπει στις αρχές να επιθεωρούν τα δεδομένα των κλινικών ερευνών σε πραγματικό χρόνο και να συζητούν με τις φαρμακευτικές εταιρείες τόσο για τις έρευνες όσο και για τη διαδικασία της παραγωγής, ώστε οι εγκρίσεις να δίνονται γρηγορότερα. 

Όπως όλα δείχνουν, πρόθεση της Βρετανίας είναι να εγκρίνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρότι η χώρα υπόκειται στην ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης του European Medicines Agency μέχρι να τελειώσει η μεταβατική περίοδος του Brexit, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να δώσει προσωρινή έγκριση σε κάποιο εμβόλιο που δεν έχει λάβει ακόμα το πράσινο φως στην Ευρώπη. 

Σημειώνεται ότι η Pfizer και η AstraZeneca προηγούνται στην κούρσα για το εμβόλιο, με την ελπίδα ότι θα σκευάσματά τους θα εγκριθούν για χρήση μέσα στο 2020. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News