Κόσμος Πέμπτη 11/02/2021, 14:48
ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερο από το 40% των Βρετανών με προβλήματα οικονομικά και υγείας 

Περισσότερο από το 40% των Βρετανών με προβλήματα οικονομικά και υγείας 

Περισσότερο από το 40% των ενήλικων πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή έχουν ζητήματα που αφορούν την υγεία τους, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας την οποία διεξήγαγε η Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) και δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη. 

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 27,7 εκατ. ενήλικες ένα νούμερο σημαντικά αυξημένο από τους 24 εκατ. tον Φεβρουάριο του 2020, ένα μήνα πριν η χώρα μπει στα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.  Στην πρώτη έρευνα συμμετείχαν 16.000 Βρετανοί το διάστημα Αύγουστος 2019 – Φεβρουάριος 2020, με ακόμη 22.000 πολίτες να συμμετέχουν στην επόμενη έρευνα τον Οκτώβριο πέρυσι. 

Η FCA επισημαίνει ότι όταν ένας πολίτης αντιμετωπίζει κάποια από τα προαναφερόμενα προβλήματα ή κάποια άλλη αρνητική εξέλιξη στη ζωή του, βρίσκεται αντιμέτωπος με κίνδυνο να υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα. 

Βάσει της έρευνας οι Βρετανοί με υψηλά επίπεδα χρέους μη διαχειρίσιμα, μικρές ή ελάχιστες καταθέσεις και χαμηλό εισόδημα αυξήθηκαν από 10,7 εκατ. σε 14,2 εκατ. το 2020. 

Περισσότεροι από 13 εκατ. αναμένεται να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με αρκετούς εξ αυτών να δηλώνουν ότι θα αναλάβουν επιπλέον χρέη, θα κάνουν μειώσεις σε βασικά προϊόντα, ή θα αποταθούν σε τράπεζες τροφίμων. 

Ένας στους έξι με στεγαστικά δάνεια ή 3,2 εκατ., προχώρησαν σε αναβολή πληρωμών.

Προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολίτες από την οικονομική επιβάρυνση, η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να κάνουν «διακοπές πληρωμών» για αρκετούς μήνες, αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και άλλες μορφές πίστωσης. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται υπό πίεση, να αναλάβει περισσότερη δράση προκειμένου να προστατέψει την οικονομία και να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες κατά του κορωνοϊού, με το υπουργείο Οικονομικών ήδη να έχει αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να έχει κάνει περικοπές στους φόρους, κατά περισσότερο από 280 δισ. στερλίνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News