Κόσμος Τετάρτη 10/02/2021, 15:49
ΚΟΣΜΟΣ

10 συλλήψεις για κλοπές κρυπτονομισμάτων από celebrities

10 συλλήψεις για κλοπές κρυπτονομισμάτων από celebrities

Τη σύλληψη 10 χάκερς φερόμενους ως ύποπτους για την κλοπή κρυπτονομισμάτων αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η αστυνομική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europol.

Οι κλοπές αυτές που είχαν στοχεύσει γνωστές προσωπικότητες -μεταξύ αυτών και ο CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ-, γινόταν με την αποκαλούμενη μέθοδο «ανταλλαγής SIM», επιτρέποντας στους επιτήδειους να αποκτήσουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων τους. 

«Οι επιθέσεις από αυτήν την εγκληματική συμμορία είχαν στόχο χιλιάδες θύματα σε όλη τη διάρκεια του 2020, συμπεριλαμβανομένων διάσημων influencers στο διαδίκτυο και αστεριών στη μουσική στον αθλητισμό όπως και τις οικογένειές τους»,αναφέρεται στη δήλωση της Europol.

Οι συλλήψεις έγινα κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησε η Europol σε συνεργασία με τις αρχές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Μάλτα και Καναδά.

Με τη μέθοδο της ανταλλαγής της SIM κάρτας, οι χάκερς αποκτούν πρόσβαση σε μια τέτοια κάρτα και στη συνέχεια με το αίτημα ότι ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει μια καινούργια, εξαπατούν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες μεταφέρουν τα δεδομένα της κάρτας σε μία που ελέγχουν οι χάκερς.

Όπως επισημαίνει η Europol στην ανακοίνωσή της, «αυτή η μεταφορά των δεδομένων, δίνει τη δυνατότητα στους χάκερς, να κλέψουν χρήματα, κρυπτονομίσματα και προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των επαφών που είναι συγχρονισμένες με λογαριασμούς στο διαδίκτυο. Επίσης υπέκλεψαν τους λογαριασμούς των θυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας αναρτήσεις και στέλνοντας μηνύματα, προσποιούμενοι τα θύματα». 

Η Europol δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων που έχουν επηρεασθεί από τις επιθέσεις των υπόπτων, ούτε αποκάλυψε που έλαβαν χώρα οι συλλήψεις. Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, οι καταναλωτές να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που χρησιμοποιούν κείμενο για να εισέλθουν στους προσωπικούς τους διαδικτυακούς τους λογαριασμούς, καθώς αυτές οι υπηρεσίες είναι ευάλωτες στις επιθέσεις ανταλλαγής SIM, οι οποίες είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News