Κόσμος Τετάρτη 10/02/2021, 13:00
ΚΟΣΜΟΣ

Mea culpa από φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια

Mea culpa από φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια

Στην πρώτη δημόσια παραδοχή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στο σημείο που θα ήθελε όσον αφορά στη μάχη κατά του κορωνοϊού προχώρησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αργήσαμε με τις εγκρίσεις. Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι με τη μαζική παραγωγή. Και πιθανώς πολύ βέβαιοι με το ότι οι παραγγελίες θα παρεδίδοντο στον χρόνο τους», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συζήτηση σχετική με τη στρατηγική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της.

«Υπάρχουν μαθήματα να πάρουμε», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν κάνει συμβιβασμούς στην ασφάλεια κι ότι «η μάχη είναι μαραθώνιος κι όχι αγώνας ταχύτητας».

Σημειώνεται ότι πριν από δύο ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε μια νέα συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την αγορά επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους για την Covid-19.

Την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επεσήμαναν σε κοινό τους άρθρο, τη σημασία της συλλογικής αγοράς εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενότητα των κρατών – μελών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Μάλιστα, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε τη δική της απάντηση στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων το τελευταίο διάστημα.

Στο μεταξύ, αναμένεται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων η Johnson & Johnson θα υποβάλει αίτηση για επείγουσα χρήση του εμβολίου και στις ευρωπαϊκές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου παρείχε διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα υπάρξουν περισσότερα εμβόλια πέρα των τριών που ήδη έχουν εγκριθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News