Κόσμος Τετάρτη 10/02/2021, 09:38
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer: Προστασία έως 65% με μία δόση, έως 84% με δύο δόσεις

Εμβόλιο Pfizer: Προστασία έως 65% με μία δόση, έως 84% με δύο δόσεις

Μία δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προστατεύει κατά δύο τρίτα έναντι του κορωνοϊού, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από το βρετανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρώτη δόση μειώνει τον κίνδυνο συμπτωματικής νόσου Covid-19 κατά 65% στους νεότερους ενήλικες και κατά 64% στους άνω των 80 ετών.

Δύο δόσεις προσφέρουν προστασία από 79 έως 84%, ανάλογα με την ηλικία. Το εμβόλιο της AstraZeneca προσφέρει παρόμοια προστασία.

Τα στοιχεία, που πρόκειται να παρουσιαστούν επίσημα τις επόμενες ημέρες διέρρευσαν στο βρετανικό Τύπο. Τα αποτελέσματα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer σε πραγματικές συνθήκες είναι χαμηλότερη από εκείνη που καταγράφηκε στις κλινικές έρευνες.

Περισσότερα από 12,6 εκατ. άτομα έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση είτε του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca στη Βρετανία. Ήδη έχει εμβολιαστεί πάνω από το 90% των άνω των 80 ετών.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό τουλάχιστον 15 εκατ. ατόμων έως τις 15 Φεβρουαρίου. Μετά από αυτό, οι αρχές θα εξετάσουν το πότε και το πώς θα άρουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς το εθνικό lockdown μετρά ήδη ένα μήνα. Από τις 8 Μαρτίου τα σχολεία ενδέχεται να ανοίξουν και πάλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News