Κόσμος Δευτέρα 8/02/2021, 11:04
ΚΟΣΜΟΣ

Επανεμφάνιση του Έμπολα στο Κονγκό

Επανεμφάνιση του Έμπολα στο Κονγκό

Αγώνα δρόμου για να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη επιδημία του Έμπολα δίνουν οι υγειονομικές αρχές στο Κονγκό, αφότου μία γυναίκα πέθανε από τον ιό.

Η γυναίκα εμφάνισε τα συμπτώματα την 1η Φεβρουαρίου και πέθανε στο νοσοκομείο του Μπουτέμπο δύο ημέρες αργότερα.  Ήταν παντρεμένη με έναν άνδρα που είχε μολυνθεί από τον Έμπολα σε προηγούμενη έξαρση του ιού και είχε επιζήσει.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο ιός μπορεί να ζήσει στο σπέρμα των ανδρών που κόλλησαν και επιβίωσαν ακόμα και πάνω από τρία χρόνια.

Οι αρχές τώρα φοβούνται ότι θα είναι η 12η έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό αφότου ο ιός ανακαλύφθηκε το 1976 στον Ποταμό Έμπολα.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι σοβαρά: Υψηλός πυρετός, μυαλγίες, εμετοί και διάρροιες, αλλοιώσεις του δέρματος, κατάρρευση των νεφρών και του ήπατος, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Το Κονγκό είχε ανακοινώσει πριν από τρεις μήνες το τέλος της 11ης έξαρσης του ιού, στο πλαίσιο της οποίας μολύνθηκαν 130 άτομα και πέθαναν 55.

Η εκτεταμένη χρήση εμβολίων κατά του Έμπολα, τα οποία χορηγήθηκαν σε περισσότερα από 40.000 άτομα, βοήθησαν να περιοριστεί ο ιός.

Η επιδημία που είχε ξεκινήσει το 2018 και εκτιμάται ότι τελείωσε τον περασμένο Ιούνιο, στα ανατολικά του Κονγκό, είχε σκοτώσει περισσότερα από 2.200 άτομα.

Η εμφάνιση κρουσμάτων του Έμπολα απειλεί να περιπλέξει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο Κονγκό, μία χώρα που έχει καταγράψει 23.600 κρούσματα και 681 θανάτους από Covid-19.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News