Κόσμος Δευτέρα 8/02/2021, 10:42
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις μεταλλάξεις

Ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις μεταλλάξεις

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρώτα στη Ν. Αφρική.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο προσφέρει «ελάχιστη προστασία» απέναντι στην ήπια και μέτρια νόσο Covid-19.

 Η έρευνα δεν μπόρεσε να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της πιο σοβαρής νόσου, αφού οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία μόλις 31 ετών και άρα δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί της δημογραφικής ομάδας που κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα της Covid-19.

Όπως είπε η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, επικεφαλής της σχετικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτιμάται ότι τα εμβόλια θα προστατεύουν απέναντι στη σοβαρή νόσο. Και πρόσθεσε ότι η ομάδα αναμένεται να έχει έτοιμη, αργότερα μέσα στο έτος, μία άλλη εκδοχή του εμβολίου, η οποία θα στοχεύει στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, γνωστή και ως 501.V2 ή B.1.351.

Πάντως, τα αρχικά αποτελέσματα από το εμβόλιο της Moderna δείχνουν ότι το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής, ενώ το προϊόν της AstraZeneca προσφέρει καλή προστασία έναντι της βρετανικής μετάλλαξης. Οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech δουλεύει και στις δύο περιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, η Ν. Αφρική αναγκάστηκε να  «παγώσει» το σχέδιό της για τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι κυρίαρχη στη χώρα, αφού ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων.

Η Ν. Αφρική έχει λάβει 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και θα άρχιζε να το χορηγεί στους πολίτες της εντός των ημερών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να προσφέρει τα εμβόλια των Johnson & Johnson και Pfizer τις επόμενες εβδομάδες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News