Κόσμος Κυριακή 7/02/2021, 13:40
ΚΟΣΜΟΣ

Το ρωσικό εμβόλιο στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19

Το ρωσικό εμβόλιο στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της Covid-19

H ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο ότι η Ρωσία είχε δώσει έγκριση χρήσης στο πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι δοκιμές για την ασφάλειά του είχε αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό και κριτική από τον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα ο Ρώσος πρόεδρος έχει ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια του κατά της πανδημίας και απολαμβάνει τα οικονομικά και διπλωματικά οφέλη που χαρίζει στη χώρα το πλέον σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. 

Οι χώρες κάνουν πια ουρά για να προμηθευτούν το Sputnik V μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης στο The Lancet που έδειξε ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι άνω του 90% αποτελεσματικό, δηλαδή προσφέρει ανάλογη προστασία με τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά εμβόλια και πολύ υψηλότερη από τα κινεζικά. 

Τουλάχιστον 20 χώρες έχουν εγκρίνει την χρήση του Sputnik V, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας στην Ε.Ε. Δύο μεγάλες χώρες η Ινδία και η Βραζιλία είναι επίσης πολύ κοντά στο να το εγκρίνουν, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η Ε.Ε. καθώς η ένωση αντιμετωπίζει σημαντικές καθυστερήσεις και ελλείψεις στο δικό της εμβολιαστικό πρόγραμμα. 

Στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας που έχει στοιχίσει περισσότερες από 2,3 εκατομμύρι ζωές σε λιγότερο από έναν χρόνο η κούρσα για τα εμβόλια έχει αποκτήσει γεωπολιτική σημασία. Η Ρωσία αποκτά λοιπόν πλεονέκτημα ως μία από τις λίγες χώρες της οποίας οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία αποτελεσματική προστασία έναντι του ιού.

Πηγή: Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News