Κόσμος Κυριακή 7/02/2021, 07:50
ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις κατά της δικτατορίας στη Μιανμάρ

φωτ. Reuters

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στη Ρανγκούν εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). 

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, όπου πραγματοποιείται η διαδήλωση.

«Θα συνεχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε ώσπου να αποκτήσουμε δημοκρατία. Κάτω η δικτατορία», δήλωσε ο Μίο Ουίν, ένας από τους διαδηλωτές. «Η δικτατορία είναι βαθιά ριζωμένη στη χώρα μας εδώ και πάρα πολύ καιρό», στηλίτευσε έτερος διαδηλωτής, ο Μίατ Σόου Κίο. 

Και χθες Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά το πραξικόπημα των στρατιωτικών, που επέβαλαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και συνέλαβαν την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και δεκάδες πολιτικούς ηγέτες και ακτιβιστές.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «λευτεριά στη μητέρα Σου», αναφερόμενοι στην επικεφαλής της ανατραπείσας κυβέρνησης. Άλλοι ανέμιζαν τις κόκκινες σημαίες του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, ή έκαναν έναν χαιρετισμό με υψωμένα τρία δάχτυλα, χειρονομία αντίστασης στους πραξικοπηματίες.

Παρά τη διαταγή να κοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο που έδωσαν οι στρατηγοί, η συγκέντρωση αναμεταδιδόταν απευθείας μέσω Facebook, όπου αφθονούσαν τα μηνύματα υποστήριξης. «Είστε οι ήρωές μας», «σεβασμός στους διαδηλωτές», διάβαζε κανείς.

Η λογοκρισία συνεχίζεται, ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα. Η πρόσβαση στο Facebook, βασικό εργαλείο επικοινωνίας για εκατομμύρια πολίτες της Μιανμάρ, όπως και στο Twitter και στο Instagram, έχουν περιοριστεί.

Η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία επικρίθηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της παθητικότητάς της κατά τη διάρκεια της κρίσης με τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, συνεχίζει να είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της.

Της ασκήθηκε δίωξη για την παραβίαση κάπου δυσνόητου κανόνα που διέπει τις εμπορικές συναλλαγές και τελεί σε «κατ’ οίκον κράτηση» στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου. «Είναι καλά στην υγεία της», σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματός της.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News