Κόσμος Σάββατο 6/02/2021, 09:00
ΚΟΣΜΟΣ

To εμβόλιο της AstraZeneca αρχίζει να χορηγείται στην Ε.Ε.

To εμβόλιο της AstraZeneca αρχίζει να χορηγείται στην Ε.Ε.

To εμβόλιο της AstraZeneca Plc φτάνει επιτέλους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσπαθούν να ανεβάσουν ταχύτητα στην επιχείρηση εμβολιασμού με στόχο να βάλουν φρένο στην επέλαση της Covid19. 

H Γαλλία θα αρχίσει ήδη από σήμερα, Σάββατο, να χορηγεί το εμβόλιο με προτεραιότητα στους υγειονομικούς, αφού παρέλαβε τις πρώτες δόσεις το απόγευμα της Παρασκευής. Η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Αυστρία θα αρχίσουν επίσης τη χορήγηση του εμβολίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ η Πορτογαλία θα λάβει τις πρώτες δόσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Τα εμβόλια μεταφέρονται κυρίως μέσω φορτηγών ανά την ήπειρο και οι παραδόσεις τους είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη για την Ε.Ε., η οποία ήρθε σε μετωπική σύγκρουση τις περασμένες εβδομάδες με την Astra. Η σύγκρουση εξελίχθηκε σε ένα blame game, απειλές απαγόρευσης εξαγωγών και παιχνίδια υψηλού πολιτικού ρίσκου, που έθεσαν προς στιγμήν σε κίνδυνο ακόμη και την συμφωνία για το Brexit.  

Μόνο στους κάτω των 65 ετών στην Ελλάδα 

Στη χώρα μας μετά τις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους πολίτες, ηλικίας 60 έως 64 ετών, οι οποίοι θα λάβουν αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η λειτουργία δε, της πλατφόρμας για τα ραντεβού αναμένεται να «ανοίξει» τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τις οριστικές ημερομηνίες να ανακοινώνονται τη Δευτέρα, όταν και καθοριστεί το πρόγραμμα παραδόσεων της βρετανικής εταιρείας. 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, αν και δεν αποκλείεται να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση, όταν συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News