Κόσμος Παρασκευή 5/02/2021, 11:10
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Σε 7 χρόνια τελειώνει η πανδημία με αυτούς τους ρυθμούς εμβολιασμών

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού; Με τους σημερινούς ρυθμούς των εμβολιασμών θα χρειαστούν 7 χρόνια, υπολογίζει το Bloomberg, θεωρώντας ότι για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, θα πρέπει το 75% του πληθυσμού της γης να κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Καθώς 119 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι κάποιες χώρες κάνουν πολύ πιο γρήγορη πρόοδο σε σχέση με άλλες.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ αναμένεται να έχει εμβολιάσει το 75% του πληθυσμού του (με τις δύο δόσεις) μόλις σε δύο μήνες. Οι ΗΠΑ θα έχουν φτάσει το στόχο πριν από την Πρωτοχρονιά του 2022, αλλά ο Καναδάς θα χρειαστεί μία ολόκληρη δεκαετία.

bloomberg-se-7-chronia-teleionei-i-pandimia-me-aytoys-toys-rythmoys-emvoliasmon0
Πηγή: Bloomberg 

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 2,4 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, καθώς είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με την ταχύτερη πρόοδο στους εμβολιασμούς. Ενδεικτικά, η Γερμανία θα χρειαστεί 3,2 χρόνια, η Γαλλία 3,9 χρόνια, η Ιταλία 2,8 χρόνια, η Ισπανία 3,1 χρόνια, η Πορτογαλία 4 χρόνια, η Αυστρία 6,9 χρόνια, η Ολλανδία 4,3 χρόνια αλλά η Ελβετία 2 χρόνια.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι κανείς δεν θα πρέπει να παίρνει αυτά τα στοιχεία «τοις μετρητοίς». Αποτελούν μία «φωτογραφία» της στιγμής που δείχνει μεν ποιες χώρες κινούνται πιο γρήγορα, αλλά σίγουρα δεν προδικάζει το μέλλον, αφού είναι ξεκάθαρο ότι όσο προχωρούν οι μήνες, θα αυξάνεται και η προσφορά εμβολίων, η οποία σήμερα είναι το μεγάλο «αγκάθι».

bloomberg-se-7-chronia-teleionei-i-pandimia-me-aytoys-toys-rythmoys-emvoliasmon1
Πηγή: Deutsche Bank 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News