Κόσμος Πέμπτη 4/02/2021, 15:44
ΚΟΣΜΟΣ

Κόντε: «Άνοιγμα» αλλά με αιχμές στον Ντράγκι

φωτ. Reuters

Αν και χαρακτήρισε εγκάρδια την συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Τζουζέπε Κόντε δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την επιλογή να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας. «Εύχομαι να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση πολιτικών με ξεκάθαρα “πολιτικές” επιλογές» είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «οι αναγκαίες επιλογές στην φάση αυτή δεν μπορούν να ανατεθούν σε τεχνοκράτες».

«Τούτες τις ώρες, κάποιοι με περιγράφουν ως εμπόδιο στην σύσταση της νέας κυβέρνησης. Τους σαμποτέρ, πρέπει να τους αναζητήσετε αλλού», είπε ο Κόντε, μπροστά από την είσοδο του κυβερνητικού μεγάρου. Σημείωσε δε πως «πρέπει να ξέρετε ότι είμαι και θα είμαι εδώ». 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, με την παρέμβασή του αυτή, ο Κόντε από την μία στήριξε το αίτημα των Πέντε Αστέρων για υπουργοποίηση πολιτικών προσώπων και, από την άλλη, δεν απέκλεισε την συμμετοχή του στην νέα κυβερνητική ομάδα. Μέρος των ιταλικών μέσων ενημέρωσης κάνει αναφορά σε ενδεχόμενη μετακίνησή του από την πρωθυπουργία στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Θα πρέπει να εξακριβωθεί τώρα, αν ο τεχνοκράτης Μάριο Ντράγκι θα θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με υπουργούς που να προέρχονται  αποκλειστικά και μόνον από τον χώρο της πολιτικής, ή αν θα επιμείνει στο σχέδιο που του αποδίδεται για «μεικτό σχήμα» πολιτικών και τεχνοκρατών.   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News