Κόσμος Τετάρτη 3/02/2021, 14:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ο φίλος του Ερντογάν που ανέλαβε την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Τουρκία

Ο φίλος του Ερντογάν που ανέλαβε την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Τουρκία

Ένας στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να παράξει το Sputnik V, το ρωσικό εμβόλιο για την Covid-19, στη βάση μίας συμφωνίας, που μετράει ήδη κάποιους μήνες ζωής και έκλεισε σε συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Oζτρουκ Οράν, πρόεδρος της ισλαμικής τράπεζας Vakif Katilim και ιδιοκτήτης της φαρμακευτικής VisCoran Ilian Sanyii, υπέγραψε συμφωνία με το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων για την παραγωγή του εμβολίου στην Τουρκία. Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού fund, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία κοινής παραγωγής με τουρκική εταιρεία, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά της. 

Ο Οράν που ανήκει στον στενό κύκλο του Ερντογάν από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στην πολιτική σκηνή είπε στο Bloomberg ότι η VisCoran υπέγραψε τη συμφωνία στις 16 Αυγούστου πριν ακόμη οι μελέτες δείξουν ότι είχε αποτελεσματικότητα άνω του 90%. Σημειώνεται ότι η ίδια η VisCoran δεν έχει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής του Sputnik V, οπότε τον μεγαλύτερο όγκο της δουλειάς θα τον κάνει outsourcing σε άλλες τουρκικές φαρμακευτικές. 

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι διαπραγματεύσεις άρχισαν αφότου ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε το ζήτημα στον Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες έχουν έλθει πολύ πιο κοντά στρατιωτικά και εμπορικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στη Δύση, σχολιάζει το Bloomberg.

Και η Γερμανία αναζητά εταιρεία για τοπική παραγωγή 

Να θυμίσουμε ότι και το γερμανικό υπουργείο Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι αναζητά την εταιρεία που θα συνεργαστεί με τη Ρωσία πάνω στην πιθανή παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για τους Γερμανούς πολίτες. 

Η επιβεβαίωση ήρθε χθες, δύο ημέρες αφότου ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο θα εξετάζονταν για χρήση στη χώρα, εφόσον περάσουν τις σχετικές κλινικές μελέτες.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News