Κόσμος Τετάρτη 3/02/2021, 13:11
ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ

H Iταλία στηρίζεται στον «Super Mario»

Ράλι για ιταλικά ομόλογα και μετοχές

H Iταλία στηρίζεται στον «Super Mario»

Στον πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) -και κατά πολλούς «σωτήρα» του ευρώ- φαίνεται ότι πέφτει ο κλήρος για την ηγεσία της Ιταλίας, με τον Μάριο Ντράγκι να λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη γειτονική χώρα.

Η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, κατόπιν της αποχώρησης του Ματέο Ρέντσι από το κυβερνητικό σχήμα, δημιούργησε πολιτική κρίση στη Ρώμη, με τον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να καταλήγει στη λύση του «Super Mario», προκειμένου να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εν μέσω πανδημίας.

Ο Ιταλός πρόεδρος, συγκεκριμένα, ζήτησε από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Φρανκφούρτης τη σύσταση «κυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη», με το εν λόγω εγχείρημα να φαίνεται ότι λαμβάνει τη στήριξη της πλειονότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το κατάλληλο πρόσωπο

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι το κατάλληλο πρόσωπο, προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία και την ομαλότητα στη γειτονική χώρα, η οποία είναι επιρρεπής, όπως αποδεικνύει η ιστορία, στις πολιτικές κρίσεις και στις εναλλαγές πρωθυπουργών.

«Είναι πραγματικά μια σημαντική προσωπικότητα για τις αγορές» παραδέχεται ο Ιμόγκεν Μπάτσρα, αναλυτής της NatWest, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση των αγορών για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. «Ξέρουμε ότι είναι φιλοευρωπαίος και υπέρ του ευρωπαϊκού project, κάτι το οποίο συνεκτιμούν και οι αγορές».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι από χθες οι τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων καταγράφουν σημαντική άνοδο, με τις αποδόσεις να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δηλαδή κοντά στο 0,5%. Αντίστοιχη ευφορία επικρατεί και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου ο FTSE MIB πραγματοποιεί ράλι της τάξης του 2,5%.

Εξίσου θετικό κλίμα καταγράφεται και στον κλάδο των τραπεζικών μετοχών, με τις UniCredit και Intesa Sanpaolo να ηγούνται της ανοδικής κίνησης, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 7% και 7,5% αντίστοιχα.

Ο κύριος «ό,τι χρειαστεί»

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του 2012, ο Μάριο Ντράγκι από το «τιμόν» της ΕΚΤ υλοποίησε την περίφημη στρατηγική του «ό,τι χρειαστεί» για να παραμείνει ενωμένη η ζώνη του ευρώ. 

Το 2019 δε, όταν παραχώρησε τη θέση του στην νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ιταλός τραπεζίτης είχε καταφέρει να εστιάσει στην ανάγκη δημοσιονομικής τόνωσης των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να ξεπεράσει τον σκόπελο της αναιμικής ανάπτυξης.

«Αποτελεί μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης για τους ξένους επενδυτές, καθώς ο Ντράγκι είναι γνωστός και χαίρει άκρας εκτίμησης» σημειώνει με νόημα ο Πίτερ Τσάτγουελ, επικεφαλής αναλυτής της Mizuho.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα στηρίξουν αναφανδόν τη νέα κυβέρνηση, ενώ εκκρεμεί αν το ίδιο πράξουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά. Αμφότερα προς ώρας μοιάζουν διχασμένα.

«Μια νέα κυβέρνηση υπό τον Ντράγι συνιστά θετική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα θέμα που αποτέλεσε σημαντικό “αγκάθι” στις σχέσεις μεταξύ του Τζουζέπε Κόντε και του Ματέο Ρέντσι» επισημαίνει, από την πλευρά της, η Bank of America.

«Η κυβέρνηση Ντράγκι θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ιταλίας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, ενώ θα επιφέρει σύμπνοια ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις» σπεύδει να προσθέσει.

Ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών

Παρότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι ο Μάριο Ντράγκι θα καταφέρει να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής, με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία, το σενάριο των πρόωρων εκλογών πάντα βρίσκεται στο τραπεζί.

Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την Berenberg Bank, μπορεί να δρομολογηθεί σε περίπτωση καταψήφισης της κυβέρνησης Ντράγκι, με τον πρόεδρο Ματαρέλα να αναγκάζεται να προβεί σε διάλυση της σημερινής Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πιθανώς τον Ιούνιο.

Σ’ ένα τέτοιο σενάριο, η κάλπη θα μπορούσε να βγάλει μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, με τη συμμετοχή της Λέγκα του Βορρά, των Αδελφών της Ιταλίας και του Forza Italia, καθώς τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν, βάσει των δημοσκοπήσεων, περίπου το 45% της πρόθεσης ψήφου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News