Κόσμος Τρίτη 2/02/2021, 19:55
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για τον Ναβάλνι

Ρωσία: Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για τον Ναβάλνι

Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών επέβαλε δικαστήριο της Μόσχας τον ηγέτη της αντιπολίτεσης, Αλεξέι Ναβάλνι, με την κατηγορία της παραβίασης των όρων της αναστολής της ποινής του.

Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης να συμψηφισθεί η περίοδος της κράτησης του σε κατ’ οίκον περιορισμό με την ποινή φυλάκισης, με την αναλογία μια ημέρα σε κατ’ οίκον περιορισμό για μία ημέρα φυλάκισης.

Ο δικηγόρος του Ναβάλνι δήλωσε ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι, στις 17 Ιανουαρίου, ο Ναβάλνι είχε ενημερώσει από την Γερμανία όπου βρισκόταν πως θα επέστρεφε αεροπορικώς στη Ρωσία, για πρώτη φορά μετά τη δηλητηρίασή του το περασμένο καλοκαίρι, παρά τη δηλωμένη επιθυμία των αρχών να τον συλλάβουν και ενδεχομένως να τον φυλακίσουν για χρόνια.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι κάλεσαν άμεσα σε μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Μόσχας έκανε αποδεκτή την παράσταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας να μετατραπεί η ποινή που είχε επιβληθεί στον Ναβάλνι, για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής σε κανονική ποινή και να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Τι υποστήριξε ο Ναβάλνι

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάνι μιλώντας στο δικαστήριο, το οποίο εξέταζε την μετατροπή της ποινής με αναστολή που του είχε επιβληθεί για την υπόθεση Yves Rocher σε κανονική ποινή, κατηγόρησε εκ νέου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως διοργανωτή της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του όπως και της ποινική του δίωξης. 

«Αποδείχθηκε ότι για να υπερισχύσει του πολιτικού του αντιπάλου, ο οποίος δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε πολιτικό κόμμα, χρειάζεται απλώς να τον σκοτώσει με χημικό όπλο», είπε ο Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν ως έναν υπαλληλίσκο, τον οποίο τυχαία τοποθέτησαν στο προεδρικό θώκο, ο οποίος ποτέ δεν συμμετείχε σε ντιμπέιτ, και αυτή είναι η μοναδική του μέθοδος, να προσπαθεί να σκοτώνει ανθρώπους». 

Ο εισαγγελέας και ο δικαστής διέκοψαν αρκετές φορές τον Ναβάλνι, λέγοντας του ότι τα όσα λέει δεν έχουν σχέση με την υπόθεση για την οποία δικάζεται και πως δεν βρίσκεται σε συγκέντρωση. Ωστόσο παρά τις παραινέσεις των δικαστών ο Ναβάλνι κατήγγειλε τις χιλιάδες συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υποστήριξης τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα, που υπήρξαν οι μεγαλύτερες της αντιπολίτευσης εδώ και χρόνια. 

«Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή τη δίκη είναι να τρομάξεις έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Κάποιος φυλακίζεται για να τρομάξουν εκατομμύρια». «Δεν θα μπορέσεις να φυλακίσεις ολόκληρη τη χώρα!», έλεγε αναφερόμενος στον Πούτιν για τον οποίο είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Πούτιν θα περάσει στην ιστορία ως δηλητηριαστής εσωρούχων».

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ναβάλνι σε βίντεο που είχε αναρτήσει, παρουσίαζε την τηλεφωνική συνομιλία με έναν πράκτορα της FSB τον οποίο όπως ισχυρίσθηκε είχε παγιδεύσει υποδυόμενος κάποιον ανώτερο του, με αποτέλεσμα ο πράκτορας να αποκαλύψει ότι το δηλητήριο είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα εσώρουχά του, που είχαν κλέψει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψη τους στη Σιβηρία.

Η υπόθεση Yves Rocher

Η υπόθεση Yves Rocher, περί «απάτης», για την οποία κατηγορούνται ο Αλξέι Ναβάλνι και ο αδελφός του, Όλεγκ, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, με βάση την καταγγελία του γενικού διευθυντή της εταιρείας Yves Rocher Vostok (ρωσικό παράρτημα της Yves Rocher) Μπρούνο Λεπρού. Με βάση την προσφυγή του Λεπρού, ασκήθηκε δίωξη εναντίον των αδερφών Ναβάλνι, με την κατηγορία ότι εξαπάτησαν την εταιρεία Yves Rocher και μια άλλη εταιρεία, επιβάλλοντας τους την δική τους εταιρεία με υπηρεσίες logistics.

Στο δικαστήριο που έγινε το 2014 οι εκπρόσωποι της Yves Rocher Vostok υποστήριξαν τους αδερφούς Ναβάλνι, δηλώνοντας ότι το συμβόλαιο είχε τηρηθεί στο ακέραιο και η εταιρεία δεν υπέστη καμία ζημία. Ο Λεπρού που είχε προσφύγει κατά των Ναβάλνι, δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο και εν συνεχεία απολύθηκε από την Yves Rocher.

Παρόλα αυτά δύο χρόνια αργότερα το δικαστήριο καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με αναστολή και περίοδο παραγραφής τα 5 χρόνια, η οποία όμως το 2017 παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο. Έτσι η περίοδος παραγραφής έληξε στις 29 Δεκεμβρίου. Για τον αδερφό του Όλεγκ αποφασίσθηκε να εκτίσει κανονικά την ποινή που του επιβλήθηκε.

Τον Οκτώβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε ότι η απόφαση που ελήφθη για την υπόθεση Yves Rocher είχε πολιτική σκοπιμότητα, ήταν αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη και υποχρέωνε την Ρωσία να καταβάλλει στους αδελφούς Ναβάλνι αποζημίωση ύψους 76.000 ευρώ και 460.000 ρουβλίων.

Το 2019 το ΕΔΑΔ έλαβε μία ακόμη απόφαση μετά από προσφυγή του Ναβάλνι, θεωρώντας μη σύννομο τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο βρισκόταν για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών το 2014.

Σήμερα ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Μόσχας έκανε αποδεκτή την παράσταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας να μετατραπεί η ποινή που του είχε επιβληθεί για παραβίαση των όρων αναστολής της ποινής που του είχε σε κανονική ποινή, ζητώντας να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, και να συμψηφισθεί η ποινή με την περίοδο που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πηγή: Novaya Gazeta 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News