Κόσμος Κυριακή 31/01/2021, 20:32
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν – AstraZeneca: Συμφωνία για 40 εκατ. δόσεις έως τον Μάρτιο

50% λιγότερες σε σχέση με τις δεσμεύσεις του Δεκεμβρίου

Κομισιόν – AstraZeneca: Συμφωνία για 40 εκατ. δόσεις έως τον Μάρτιο

Συνολικά 40 εκατ. δόσεις θα παραδώσει η AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021, αριθμός αυξημένος κατά εννέα εκατ. σε σχέση με την ενημέρωση της βρετανικής εταιρείας πριν από μερικές ημέρας, όταν και ξέσπασε η διένεξη των δύο πλευρών.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί, ενώ υπάρχει δέσμευση για επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας και στην Ευρώπη. 

Παρά τη βελτιωμένη συμφωνία, πάντως, οι 40 εκατ. δόσεις παραμένουν κατά 50% μειωμένες σε σχέση με τις δεσμεύσεις της AstraZeneca τον περασμένο Δεκέμβριο.

Άγνωστο δε, παραμένει και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων για το β’ τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη προσφορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας ήταν 39 εκατ. δόσεις, αριθμός ο οποίος είχε κριθεί μη ικανοποιητικός από τις Βρυξέλλες.

Η διένεξη των δύο πλευρών, μάλιστα, κορυφώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κομισιόν δημοσίευσε το συμβόλαιο για τις προγραμματισμένες παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία εξάλλου, δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών των κρατών-μελών. 

Στο μεταξύ, η φον ντερ Λάιεν είχε νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac και Sanofi, με τις οποίες η Κομισιόν έχει υπογράψει συμφωνία παραλαβής εμβολίων.

Προς το παρόν, βέβαια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανάψει το πράσινο φως μόνο για την χρήση των εμβολίων των τριών πρώτων εταιρειών (BionNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News