Μ.Σχοινάς: Καμία εταιρεία δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη
«Καμία εταιρεία, δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την Ευρώπη για τα εμβόλια» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην προμήθεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.
Επιπλέον, χαρακτηρίζει απερίγραπτο τον τρόπο, με τον οποίο η εταιρεία «αντί να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση του συμβολαίου έκανε τουρνέ στα ΜΜΕ για να πει γιατί δεν μπορεί να τηρήσει το συμβόλαιο».
«Έχουμε ήδη πάρει μέτρα διαφάνειας για υποχρέωση κοινοποιήσης των εξαγωγών. Και δεν θα διστάσουμε να περάσουμε και την επόμενη φάση αν κρίνουμε ότι κάτι πάει στραβά», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή Κύπρου».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπεραμύνεται της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν και είναι μονόδρομος».
«Χωρίς μια κοινή στρατηγική, το κόστος της μη Ευρώπης θα ήταν αβάσταχτο. Οι μεγάλες χώρες θα είχαν “σκουπίσει” από την αγορά τα εμβόλια, οι μεσαίες και οι μικρές σε καμιά περίπτωση δεν α είχαν πρόσβαση. Ακόμα και οι μεγάλες αν είχαν αγοράσει για να καλύψουν τον δικό τους πληθυσμό θα ήταν δώρο άδωρον χωρίς να εμβολιαστούν όλοι στη εσωτερική αγορά», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά την κριτική πως η Βρετανία προχωράει πιο γρήγορα από την Ε.Ε. στον εμβολιασμό, τονίζει ότι τα εμβόλια δεν είναι το σωστό πεδίο αντιπαράθεσης της Ευρώπης με τους τέως εταίρους της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία ξεκίνησε πράγματι νωρίτερα τους εμβολιασμούς καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη, ενώ, όπως αναφέρει, «εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να απλώσουμε τους σχεδιασμούς μας σε όλες τις εταιρείες που ανέπτυσσαν εμβόλια».
«Όμως η συγκεκριμένη παραγωγή από τα εργοστάσια που προορίζεται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν υπόκειται σε ρήτρες τοπικισμού. Δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι μόνο από τα βρετανικά εργοστάσια παρέχονται εμβόλια στη Βρετανία ή μόνο από τα ευρωπαϊκά παρέχονται στην Ευρώπη», υπογραμμίζει.
Κυπριακό: «Όσοι μιλάνε για λύση δύο κρατών δεν έχουν ρωτήσει την Ε.Ε.»
Όσοι μιλάνε για λύση δύο κρατών δεν έχουν ρωτήσει την Ευρώπη, τονίζει σχετικά με το Κυπριακό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ε.Ε. σαν ένα κράτος», σημειώνει και εκτιμά ότι «η σημερινή συγκυρία, μετά τις εντάσεις της περασμένης χρονιάς, είναι ευνοϊκή για νέο ξεκίνημα, αρχής γεννομένης της συνάντησης 5+1 στις ΗΠΑ».
Προσθέτει ότι το βασικό ζητούμενο για την Ε.Ε. είναι η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να είναι από την πρώτη στιγμή ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, «να λειτουργεί με software ευρωπαϊκό, ειδικά στους τομείς κυβερνητικής και πολιτικής δράσης όπου υπάρχει κοινοτική νομοθεσία και αρμοδιότητα».
Σημειώνει μάλιστα ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε. θα εμπλακεί προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε διευθετήσεις θα αντιβαίνουν αυτής της βασικής αρχής.
Τέλος, αναφέρει ότι στις συναντήσεις που είχε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τούρκο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαπίστωσε «ότι η δυναμική εξελίσσεται θετικά».
Moneyreview.gr
Διαβάστε ακόμη: Λονδίνο: Η Ε.Ε. έχει εγγυηθεί τις προμήθειες των εμβολίων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News