Κόσμος Παρασκευή 29/01/2021, 21:56
ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Ε.Ε. στην AstraZeneca για παράδοση 400 εκατ. δόσεων 

Τελεσίγραφο Ε.Ε. στην AstraZeneca για παράδοση 400 εκατ. δόσεων 

Προειδοποιητικό μήνυμα προς την AstraZeneca ότι αναμένει να παραδώσει 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση διά χειρός της επικεφαλής της Κομισιόν, παράλληλα με την ανακοίνωση της τυπικής έγκρισης για χρήση από την Ε.Ε. 

«Μόλις εγκρίναμε το εμβόλιο της AstraZeneca στην αγορά της Ε.Ε. μετά τη θετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter. 

Τελεσίγραφο Ε.Ε. στην AstraZeneca για παράδοση 400 εκατ. δόσεων -1

Σοριό: Εχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις κατά την παρασκευή των εμβολίων κορονοϊό είναι αναπόφευκτες, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν.

Ο Σοριό είπε ότι δεν θα σχολιάσει τη διαμάχη της εταιρείας του με την Ε.Ε. σχετικά με τον εφοδιασμό της Ευρώπης, γιατί θέλει να επικεντρωθεί στην έγκριση που έδωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (EMA) στο εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είπε όμως ότι είχε μια «καλή» συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη.

«Έχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις» για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις στην Ε.Ε., πρόσθεσε. Η εταιρεία πιστεύει ότι έχει επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη μονάδα που παρασκευάζει τα εμβόλια για την Ε.Ε. και η παραγωγικότητα θα βελτιωθεί σύντομα. Η AstraZeneca «εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα» για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι «απολύτως επικεντρωμένη» στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη, υποστήριξε.

Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το εμβόλιο θα ήταν εφικτό να παρασκευαστεί πριν από 9 μήνες και τώρα που έγινε «ο κόσμος το θεωρεί δεδομένο», σημείωσε ο Σοριό.

Αμφιβολίες Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τη μεριά του εξέφρασε αμφιβολίες σήμερα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στους ηλικιωμένους, επικαλούμενος τις επιφυλάξεις των Γερμανών ειδικών, λίγες ώρες προτού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση του στην Ε.Ε.

«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του EMA. Σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών», είπε ο Μακρόν μιλώντας στους ανταποκριτές του ξένου τύπου στο Παρίσι.

«Αυτό που μπορώ να σας πω επισήμως είναι ότι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ενθαρρυντικά για τα άτομα άνω των 60-65 ετών. Επομένως, εγώ περιμένω από τη μία την άποψη του ΕΜΑ, από την άλλη την εκτίμηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας (σ.σ. της Γαλλίας) επειδή αυτοί έχουν τα στοιχεία», ανέφερε. «Δεν έχω κανένα δεδομένο, ούτε κάποια ομάδα επιστημόνων που εξετάζει τα στοιχεία», παραδέχτηκε.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, για άτομα άνω των 18 ετών. Δεν επέβαλε κανέναν άλλον ηλικιακό περιορισμό.

Ωστόσο, αμέσως μετά, η Επιτροπή Εμβολίων της Γερμανίας επανέλαβε τη δική της σύσταση, να μην χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στη Γαλλία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ανώτατη Αρχή Υγείας, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές της εβδομάδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Στη Γερμανία, είναι πιθανό το υπουργείο Υγείας να ακολουθήσει τη σύσταση των ειδικών. Η απόφασή του αναμένεται επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το αργότερα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News