Κόσμος Παρασκευή 29/01/2021, 17:10
ΚΟΣΜΟΣ

Πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη

Πρόκειται για το 3ο εγκεκριμένο εμβόλιο

Πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη

Πράσινο φως στην έκτακτη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca – Πανεπιστημίου Οξφόρδης άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EΟΦ).

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο, το οποίο εγκρίνεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό, μετά τα εμβόλια των Pfizer – BioNTech και Moderna.

Στο μεταξύ, η εξέλιξη αυτή επέρχεται εν μέσω της εξελισσόμενης διένεξης με την Κομισιόν για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των δόσεων.

Μάλιστα, σ’ αυτό το πλαίσιο, σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η σύμβαση των δύο πλευρών.

Η διένεξη για τα εμβόλια

Η διένεξη μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε την ύπαρξη καθυστερήσεων στην παραγωγή των εμβολίων, κάτι το οποίο προξενεί προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών παραδόσεων προς την Ε.Ε.

Τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας την AstraZeneca ότι προχωρά σε αθέτηση του υπογραφέντος συμβολαίου, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, καθώς -όπως ισχυρίζονται- υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες. 

Εξάλλου, η Επιτροπή έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι το συμβόλαιο προβλέπει ξεκάθαρες προθεσμίες στις παραδόσεις του α’ τριμήνου του 2021, όπως και την χρήση τεσσάρων παραγωγικών μονάδων για την παρασκευή των εμβολίων, δύο εκ των οποίων στη Βρετανία.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι. Το συμβόλαιο είναι ξεκάθαρο» δήλωσε προσφάτως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η δημοσίευση της σύμβασης

Στη σύμβαση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να αγοράσει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, με την επιλογή για περαιτέρω 100 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο, δεν αναφέρονται συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης. 

Διαβάστε ΕΔΩ το περιεχόμενο της σύμβασης

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη ρήτρα «Best Reasonable Efforts», δηλαδή στη ρήτρα των «καλύτερων δυνατων εύλογων προσπαθειών», η οποία αναφέρεται στις «δραστηριότητες και τον βαθμό προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει μια εταιρεία με το μέγεθος, την παραγωγική δυναμικότητα και τις πηγές της AstraZeneca, για την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου σε επίπεδα που σχετίζονται με την επείγουσα ανάγκη για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας, η οποία συνεπάγεται σημαντικά υγειονομικά προβλήματα, περιορισμούς στην ατομική ελευθερία και οικονομικό αντίκτυπο».

Επισημαίνεται επίσης, ότι AstraZeneca πρέπει να ενημερώσει την Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη, σε εύλογο χρονικό διάστημα προτού καταστούν διαθέσιμες οι δόσεις. Η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει α) εκτίμηση του συνολικού αριθμού των παραδοτέως δόσεων, καθώς και β) τις εκτιμώμενες ημερομηνίες παράδοσης.

Σε περίπτωση καθυστερήσεων στην παραγωγή των δόσεων, τότε η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ειδοποιήσει εγκαίρως τα κράτη – μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν κάποιο κράτος – μέλος δεν παράσχει την απαιτούμενη έγκριση για την παράδοση στο προβλεπόμενο σημείο, τότε καθίσταται αυτό υπεύθυνο για το σύνολο του κόστους αποθήκευσης των εν λόγω δόσεων» τονίζεται επιπλέον.

Η τροφοδοσία δε, της Ευρώπης -όπως ορίζει το συμβόλαιο- θα πρέπει να πραγματοποιείται από τα τέσσερα εργοστάσια της εταιρείας εντός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των δύο βρετανικών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News