Κόσμος Πέμπτη 28/01/2021, 19:10
ΚΟΣΜΟΣ

Οδηγία της Ε.Ε. στις Big Tech για τα fake news του κορωνοϊού 

Οδηγία της Ε.Ε. στις Big Tech για τα fake news του κορωνοϊού 

Οδηγία στις Google, Facebook, Twitter και Microsoft έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τους ζητάει να συνεχίσουν για ακόμη έξι μήνες να συντάσσουν τις μηνιαίες εκθέσεις τους αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν τις ψευδείς ειδήσεις, ειδικότερα αυτές που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών σε ολόκληρο τον κόσμο, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και απαιτώντας να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπισή τους.

Οι προαναφερθείσες εταιρείες, το TikTik και οι διαφημιστικές εταιρείες έχουν συνυπογράψει τον ευρωπαϊκό κώδικα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες τους και βάσει αυτού οφείλουν να υποβάλλουν κάθε μήνα τις εκθέσεις τους για μια περίοδο έξι μηνών. 

Ωστόσο όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν δόθηκε παράταση ακόμη έξι μηνών για την υποβολή των εκθέσεων, εξαιτίας της ευρείας παραπληροφόρησης αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. 

Επίσης στις εταιρείες δόθηκε η οδηγία να παράσχουν περισσότερα δεδομένα για πως διαδίδεται η παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πως οι πράξεις τους έχουν αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές χώρες. 

«Η πανδημία έχει καταστεί ένα πρόσφορο έδαφος για ψευδείς ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας και οι πλατφόρμες έχουν αναδειχθεί σημαντικοί ενισχυτές αυτού του τύπου μηνυμάτων», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να βελτιώσουμε την προσπάθειά μας με την παραπληροφόρηση, ωστόσο χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη προσπάθεια από τις διαδικτυακές πλατφόρμες», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News