Κόσμος Παρασκευή 5/07/2024, 00:05
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική νίκη με 410 έδρες για τους Εργατικούς – Στην εξουσία μετά από 14 χρόνια

Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική νίκη με 410 έδρες για τους Εργατικούς – Στην εξουσία μετά από 14 χρόνια

Σαρωτική νίκη των Εργατικών με 410 έδρες έναντι 131 των Συντηρητικών, δείχνει το exit poll στις βρετανικές εκλογές. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία για τους Συντηρητικούς, ενώ ο Keir Starmer αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός με λίγο λιγότερους βουλευτές από ό,τι είχε ο Tony Blair το 1997.

Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική νίκη με 410 έδρες για τους Εργατικούς – Στην εξουσία μετά από 14 χρόνια-1

Όπως δείχνει το πρώτο exit poll:

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Liberal Democrats) εξασφαλίζουν 61 έδρες

Η παράταξη Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ συγκεντρώνει 13 έδρες

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) 10 έδρες

Το Plaid Cymru 4 έδρες

Οι Πράσινοι 2 έδρες

Το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά την πεποίθηση πολλών Βρετανών ότι οι κυβερνήσεις των Συντηρητικών δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά ζητήματα όπως η κρίση του κόστους ζωής, το μεταναστευτικό, η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η άνοδος της εγκληματικότητας. 

Τι σημαίνει για την οικονομία και τις αγορές 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, η σαρωτική νίκη του Keir Starmer επαναφέρει στα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία τη «σφραγίδα» της σταθερότητας, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται τόνωση της στερλίνας, των μετοχών και γενικά του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Ο Nuwan Goonetilleke, επικεφαλής περιουσιακών στοιχείων στην Phoenix Group, δήλωσε ότι τα βρετανικά assets προσελκύουν ήδη τεράστιο ενδιαφέρον και επενδύσεις. «Η Βρετανία θεωρείται πια όχι μόνο ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά το ασφαλέστερο καταφύγιο, ιδίως στην Ευρώπη», τόνισε.

Μια κυβέρνηση των Εργατικών αναμένεται να κάνει προσπάθειες για  τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά η Eurasia Group. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές περιμένουν μια αναβάθμιση των εμπορικών διευθετήσεων μετά το Brexit, κάτι που όπως επισημαίνουν αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, με δεδομένους τους συνεχιζόμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Αυτό θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει την επιδίωξη μιας τελωνειακής ένωσης και μιας ενιαίας αγοράς για αγαθά, ενδεχομένως και μέσα στην πρώτη θητεία των Εργατικών.

«Αν και ένα τέτοιο reset θα ήταν αμφιλεγόμενο και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί μια γρήγορη αντιστροφή του Brexit, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και την προθυμία για επενδύσεις και να βελτιώσει τις προοπτικές για το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανικές εκλογές: Σφραγίδα σταθερότητας για τις αγορές ο Starmer

Eurasia Group: Τι θα φέρουν οι Εργατικοί στη Βρετανία – Το reset στις σχέσεις με την Ευρώπη

Βρετανία: Οι κάλπες στήνονται πάνω στην οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News