Κόσμος Τετάρτη 27/01/2021, 21:41
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Οχι» στην χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για την αξιολόγηση εργαζομένων

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Οχι» στην χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για την αξιολόγηση εργαζομένων

Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για την πρόσληψη και απόλυση εργαζομένων με βάση τη διάθεσή τους, την προσωπικότητα ή το επίπεδο συμμετοχής τους στο χώρο εργασίας θα πρέπει να απαγορευθεί, σύμφωνα με προτάσεις που θα παρουσιαστούν αύριο από το Συμβούλιο της Ευρώπης των 47 χωρών.

Οι ιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν την ίδια τη συγκατάθεση των ατόμων για χρήση των δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με τα σχέδια που περιήλθαν στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Τα σχέδια που καταρτίζονται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών του συμβουλίου μπορεί να είναι μη δεσμευτικά, αλλά είναι οι πιο συγκεκριμένες προτάσεις στην Ευρώπη για νομοθεσία που αφορά στην αναγνώριση προσώπου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπροσωπεί κάθε χώρα. «Πριν από 40 χρόνια, το Συμβούλιο της Ευρώπης εισήγαγε τα πρώτα δεσμευτικά διεθνή νομικά πρότυπα για την προστασία των δεδομένων», όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς. «Σήμερα έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σέβεται τα δικαιώματα που δικαιούμαστε όλοι από το νόμο.»

Η χρήση της αναγνώρισης προσώπου για το διορισμό προσωπικού ή την πρόσβαση σε ασφάλιση, εκπαίδευση ή αστυνόμευση οδηγεί εν δυνάμει σε διακρίσεις και γι΄αυτό θα πρέπει να απαγορευτεί, σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις.

Η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας για την επεξεργασία στοιχείων που αφορούν τις φυλετικές ρίζες, το φύλο, τη θρησκεία, την ηλικία, την υγεία ή την κοινωνική κατάσταση των ατόμων θα ήταν επίσης παράνομη, εκτός εάν υπάρχουν νομικές εγγυήσεις για την αποφυγή διακρίσεων. Η χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου από ιδιώτες θα απαιτούσε τη ρητή και ελεύθερη συγκατάθεση των ατόμων των οποίων τα βιομετρικά δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνδυασμό με την απαραίτητη ενημέρωση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News